Det redan krisartade läget för svenska lantbrukare har förvärrats i och med Ukrainakriget. Kostnaderna rusar dramatiskt.
– Det var kris i oktober ifjol när kostnaderna ökat med drygt fyra miljarder kronor totalt. Nu är vi uppe i över tio miljarder, säger LRF:s länsordförande Patrik Ohlsson.
Vid Gässlösa bod i Ölme samlade han på måndagen ett antal värmländska lantbrukare samt riksdagsledamöterna Lars Mejern Larsson, Mikael Dahlqvist (båda S) och Daniel Bäckström (C). Bilden som målas upp är för närvarande mörkare för varje dag – och det från ett bistert utgångsläge.
Redan under fjolåret skenade kostnaderna, främst för el, energi och gödningsmedel. Men Rysslands attack mot Ukraina har förvärrat situationen enormt. Rekordhöga drivmedelspriser, gödningsmedel kostar i dag mer än tre gånger så mycket som för några år sedan – och spannmål går snart inte att importera alls.
– Gödningsmedel kräver fosfor och kalium, och de stora producenterna av sådant är Ryssland och Belarus. Vad gäller spannmål är Ryssland och Ukraina världsledande. Där är det nu tvärstopp, vilket höjer priserna markant, säger Patrik Ohlsson.
För bröderna Ola och Peter Berg på Gässlösa gård som årligen föder upp drygt 5 000 grisar – och som därmed behöver stora mängder spannmål som foder – är läget prekärt:
– Jag har räknat ut att kostnadsökningen bara utifrån det vi vet i dag blir cirka 1,7 miljoner för i år. På en omsättning på cirka 18 miljoner. Vi pratar om ett nollresultat i allra bästa fall.
Patrik Ohlsson påpekar att många är i ännu värre trångmål, i vissa fall så illa att man knappt har råd med vårbruket.
– De flesta har nog förberett så att de får till en sådd, men riskerna om något går det allra minsta fel är mycket större än normalt. Torka i sommar skulle vara ödesdigert.
Under måndagen presenterade regeringen ett åtgärdspaket riktat till privatpersoner, för att kompensera för drivmedelspriserna. Lantbrukarna behöver snabbt ett motsvarande paket, menar Ohlsson.
– Vi pratar om slopade energiskatter, halverad reduktionsplikt för drivmedel och särskilda insatser riktade till företag som förbrukar spannmål. Men på lite längre sikt krävs mer än så.
Både Lars Mejern Larsson och Daniel Bäckström instämmer:
– Vi blir just nu brutalt påminda om vikten av att ha en vettig självförsörjning. I allt för många år har vi kunnat luta oss tillbaka och lita på EU och en global marknad. Det är ett riktigt oroväckande läge och vi behöver ta fram åtgärder snabbt, och sen titta på vad som krävs för att ge lantbrukarna förutsättningar att fortsätta. Kanske måste vi alla acceptera rejält höjda priser, till exempel, säger Mejern.
Daniel Bäckström går steget längre:
– Självklart måste vi agera i det akuta läget, men det får inte bli så att lantbrukarna måste förlita sig på ständiga brandkårsutryckningar år efter år. Jag ska träffa såväl försvarsberedningen som jordbruksministern inom kort och ta upp detta. Det här måste upp på agendan i den försvars- och säkerhetspolitiska diskussionen.