Hoppa till huvudinnehållet

Kamp för lekplatsen: ”Varför ska den tas bort?”

Publicerad:
Anders Mikaelsson, Frida Helmersson, Joakim Olsson och Therese Hall gillar inte kommunens plan för Majorskans lekplats.
Anders Mikaelsson, Frida Helmersson, Joakim Olsson och Therese Hall gillar inte kommunens plan för Majorskans lekplats. Foto: Tommy Andersson

– Den här lekplatsen är extremt välanvänd. Hit går våra barn, mor- och farföräldrar tar med barnbarnen hit och även förskoleverksamheten använder den här lekplatsen. Varför ska den tas bort? undrar Frida Helmersson.

– Det vi framförallt vänder oss mot är att vi inte fick någon information före och ingen har frågat oss vad vi tycker, säger Therese Hall.

Vi står i utkanten av Majorskans lekplats på Hultsberg och pratar. De båda mammorna bor på varsin sida av lekparken och har reagerat mot teknik- och fastighetsförvaltningens planering som innebär att deras lekplats ska göras om till så kallad lekmiljö i stället.

Kommunen pausar – politikerna ska få sista ordet

– Det innebär att de planterar högt gräs och växter här i kanten, som ska vara bra för bin, och att de gör en gång bort däråt med cementblock bredvid, säger Therese Hall och pekar mot klätterställningen.

Isabelle Rodestedt Sairio, Maja Östling, Ellen Persson, Emilia Hall och Leo Rodestedt Sairio gillar sin lekplats. Men snart kanske klätterställningen tas bort.
Isabelle Rodestedt Sairio, Maja Östling, Ellen Persson, Emilia Hall och Leo Rodestedt Sairio gillar sin lekplats. Men snart kanske klätterställningen tas bort. Foto: Tommy Andersson

– Och så placeras det ut stubbar. Så blev det när vår lekplats gjordes om till lekmiljö. Men det enda barnen frågar om nu är varför gungorna togs bort, säger Anders Mikaelsson, som bor en dryg halvkilometer bort, fågelvägen, nära det som en gång var Mikkelmässvägens lekplats.

– Där vill ju inte barnen leka längre.

– Och varför göra en naturliknande plats av det här? Vi har ju I2-skogen bara några steg bort, säger Joakim Olsson, som bor granne med Therese Hall.

– Jag jobbar hemma och har utsikt över den här lekparken och ser ju att det är barn här hela tiden. Jag har dessutom jobbat med sådana här frågor i många år som planerare och stadsträdgårdsmästare. De här gungorna och klätterställningen här är kanske bara 12-13 år. Det är inga fel på dem och det blir dyrt att gräva upp dem och flytta dem, fortsätter han.

Emilia Hall och Ellen Persson vill ha kvar Majorskans lekplats.
Emilia Hall och Ellen Persson vill ha kvar Majorskans lekplats. Foto: Tommy Andersson

Therese Hall nickar instämmande och säger att hon inte köper Karlstads kommuns argument att det redan finns många lekplatser på Hultsberg.

– Tas den här bort så ska mina barn gå 600 meter för att komma till den närmsta och då måste de korsa en bilväg. Näst närmsta lekplatsen ligger 750 meter bort och då måste de gå utmed en bilväg en lång del av sträckan. Det känns inte säkert.

– Förutom närheten till I2-skogen så var den här trygga lekplatsen, utan biltrafik i närheten, huvudskälet till att vi köpte hus här, säger Frida Helmersson.

”Förutom närheten till I2-skogen så var den här trygga lekplatsen, utan biltrafik i närheten, huvudskälet till att vi köpte hus här”, säger Frida Helmersson.
”Förutom närheten till I2-skogen så var den här trygga lekplatsen, utan biltrafik i närheten, huvudskälet till att vi köpte hus här”, säger Frida Helmersson. Foto: Tommy Andersson

– Och vi är inte emot att andra stadsdelar som har få lekplatser får fler. Det tycker jag är bra. Men vi tycker inte att man ska ta bort en lekplats i det här området som är så pass barnvänligt som Hultsberg är. Det är många barnfamiljer som flyttar hit. Här har vi ju den enda skolan i Karlstad där du kan gå ända från förskolan till nian, säger Therese Hall.

– Man vill ju att barnen ska vara ute. Det vore tråkigt om den här lekplatsen försvinner, säger Lillemor Sjöström, som tar en paus i att puffa på gungan.

– Även som farmor eller mormor vill man ju gå hit. ”Ska vi gå till lekparken?” är det första barnbarnen frågar när de kommer, säger Christina Palmer, som bott i området i många år.

Lillemor Sjöström, Frida Helmersson, Joakim Olsson, Anders Mikaelsson, Christina Palmer och Therese Hall hoppas att politikerna i teknik- och fastighetsnämnden tänker om.
Lillemor Sjöström, Frida Helmersson, Joakim Olsson, Anders Mikaelsson, Christina Palmer och Therese Hall hoppas att politikerna i teknik- och fastighetsnämnden tänker om. Foto: Tommy Andersson

– Jag tycker att kommunen borde ha frågat oss här i området först vad vi tycker. För så är det ju åt andra hållet. Om jag vill bygga om eller måla om mitt hus måste jag ju fråga kommunen om lov först, säger Therese Hall.

Nu ska politikerna tycka till i frågan. Teknik- och fastighetsnämnden har nästa sammanträde onsdag 23 mars.

– Vi är nog många som kommer att följa vilket beslut de fattar då, säger Therese Hall.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHultsbergLekplatserPolitikTeknik- och fastighetsförvaltningenTeknik- och fastighetsnämnden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.