Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen pausar – politikerna ska få sista ordet

Publicerad:
”Här har vi helt enkelt missat att få det beslut som nämnden ska fatta innan arbete påbörjas, konstaterar Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstads kommun. (Här på arkivbild från annat sammanhang.)
”Här har vi helt enkelt missat att få det beslut som nämnden ska fatta innan arbete påbörjas, konstaterar Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstads kommun. (Här på arkivbild från annat sammanhang.) Foto: HP Skoglund

Omvandlingen av Majorskans lekplats till en lekmiljö stoppas.

Åtminstone tillfälligt. Politikerna ska nämligen tycka till i frågan.

Teknik- och fastighetsförvaltningen planerar att renovera och rusta åtta av totalt 134 kommunala lekplatser under 2022. Samtidigt är det meningen att tre lekplatser ska omvandlas till lekmiljöer. Bland de sistnämnda återfinns Majorskans lekplats på området Hultsberg.

Kamp för lekplatsen: ”Varför ska den tas bort?”

– Hultsberg är ett område där det finns gott om lekplatser jämfört med många andra delar av Karlstad, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör.

Men på torsdagen fick han sätta arbetet på halt. Förvaltningen upptäckte att det inte finns ett politiskt beslut. Upprustningen och omvandlingen inleddes 2021 med lekplatser på Henstad och i Vålberg. Då gjorde politikerna ett medskick om att de även ville tycka till om vilka lekplatser som ska ses över 2022.

– Här har vi helt enkelt missat att få det beslut som nämnden ska fatta innan arbete påbörjas, konstaterar Per-Anders Bergman.

Om politikerna inte gör någon annan prioritering kommer Majorskans och Lill-Ingmars lekplats på Hultsberg samt Mårbackaplans lekplats på Norrstrand omvandlas till lekmiljöer.

Per-Anders Bergman säger att han har förståelse för att föräldrarna till barnen på Majorskans lekplats reagerar.

– Det är praktiskt att ha nära till en lekplats, men det finns också många Karlstadsbor som har långt till en lekplats. För barnen i Tingvallastaden finns det en – och det är Museiparkens lekplats, säger han.

Från Majorskan är det förhållandevis nära till BPA-parken (700 meter), Dunungen och Akka som samtliga ska rustas med lekutrustning och gröna inslag under året.

– Många av våra lekplatser byggdes när Karlstad växte på 1960- och 1970-talet. Då hade man en tanke om hur de skulle se ut, säger Per-Anders Bergman och lägger till att den bilden har förändrats.

– I dag pratar man mycket om oprogrammerad lek, att det finns en yta som är avsedd för lek, men den behöver inte innehålla en massa saker som styr till vad man leker.

Tanken är att barnens kreativitet ska stärkas.

– Om det finns en skog i närheten kan barnen bygga kojor, säger Bergman.

Han sticker inte under stol med att det även finns en ekonomisk aspekt bakom omvandlingen. Lekmiljöer är billigare i drift än lekplatser.

– Om vi planterar ett träd kräver det inte ett aktivt underhåll, däremot sätter vi upp en konstruktion av något slag har vi ett strikt ansvar att kontrollera utrustningen så att det inte sker en olycka. Det driver kostnader, säger Per-Anders Bergman.

FAKTA

Enligt den plan, som inte är godkänd av politiken än, ska följande lekplatser renoveras och rustas upp under 2022.

• Södra och Norra Axet, Herrhagen.

• Norrstrandsparken.

• Akka, Hultsberg.

• Dunungen, Hultsberg.

• BPA-parken, Hultsberg.

• Liftvägen, Skåre.

• Anna Lek, Kronoparken.

• Lärkängen, Vålberg.

Följande omvandlas till lekmiljöer

• Mårbackaplan, Norrstrand.

• Lill-Ingmar, Hultsberg.

• Majorskan, Hultsberg.

Källa: Karlstads kommun.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHenstadHultsbergKarlstadLekplatserNorrstrandPer-Anders BergmanSamhälleTeknik- och fastighetsförvaltningenVålberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.