Debatt: Vi ska ta tillbaka kontrollen över välfärden

Ledare
PUBLICERAD:
Nyligen invigdes Riddarnäset, Värmlands läns vårdförbunds gemensamma HVB-hem för barn och unga.
Foto: Emely Wallo Bergare
Samhället har alltför länge släppt kontrollen till marknaden där privata vinstintressen kan plocka ut miljarder i vinst från den svenska välfärden. Vår socialdemokratiska prioritering är glasklar här, vi ska ta tillbaka kontrollen över välfärden. Skattepengar ska inte gå till vinster utan istället användas till att förbättra och utveckla skolan, omsorgen och vården. Det skriver företrädare för Socialdemokraterna i regionen och länets kommuner.

Under de senaste åren har efterfrågan av barn- och ungdomsvård ökat. Placeringar på hem för vård eller boende (HVB) av barn och unga sker till största del hos privata, enskilda utförare.

Granskning gjord i Värmland visar att så mycket som var fjärde skattekrona går till vinst hos privata HVB-hem. Samtidigt ökar kommunernas kostnader för de externa placeringarna. Kostnaden för en placering varierar beroende på avtal och priset kommunerna betalar per dygn kan vara mellan 4000-7000 kronor.

De höga kostnaderna har fått många kommuner att se över placeringarna och i värsta fall valt göra besparingar. Det är allvarligt då det handlar om barn och unga som har större risk för både fysisk och psykisk ohälsa samt andra sociala problem när de blir vuxna. Viktigare än den ekonomiska aspekten är att vården är bra. Även här kan vi se att det kan vara svårt att ha insyn och kontroll över de externa placeringarna.

Det nyligen öppnade HVB-hemmet i Filipstads kommun är ett klockrent exempel på hur vi istället som kommuner och region kan gå samman och hitta lösning på en gemensam utmaning. Satsning är unik då länets samtliga kommuner och Region Värmland via Värmlands läns Vårdförbund satsar på ett HVB-hem i egen regi.

Fördelarna med att ha det i egen regi är många. Vården kan ges i nära miljö där satsning på bred kompetens av bland annat personal som läkare, sköterskor och psykologer gör att man kan jobba på nya sätt för att vården ska bli sammanhållen för barn och ungas bästa. Genom att inte vara vinstdrivande går därför de medel som kommunerna lägger in tillbaka till verksamheten för att utveckla och kunna hjälpa fler.

Satsningen är helt klart steg till att tillbaka kontrollen över välfärden. Svenska skattepengar ska gå till vår gemensamma välfärd och inte hamna i fickorna på aktieägare, riskkapitalister eller dyra konsulter. Därför går vi till val på att skapa ordning och reda i välfärden.

Åsa Johansson (S) regionråd i opposition och ordförande Värmlands partidistrikt

Peter Söderström (S) kommunalråd Arvika

Hans-Peter Jessen (S) oppositionsföreträdare Eda

Åsa Hååkman Eriksson (S) kommunalråd Filipstad

Per Lawén (S) kommunalråd Forshaga

Malin Hagström (S) kommunalråd Grums

Tomas Pettersson (S) oppositionsföreträdare Hagfors

Solweig Gard (S) kommunalråd Hammarö

Linda Larsson (S) oppositionsföreträdare Karlstad

Anders Tallgren (S) oppositionsföreträdare Karlstad

Anders Johansson (S) kommunalråd Kil

Bjarne Olsson (S) oppositionsföreträdare Kristinehamn

Mathias Lindquist (S) kommunalråd Munkfors

Hans Jildesten (S) kommunalråd Storfors

Tobias Eriksson (S) kommunalråd Sunne

Ann Mlakar (S) oppositionsföreträdare Säffle

Peter Jonsson (S) kommunalråd Torsby

Daniel Schützer (S) kommunalråd Årjäng

Ulric Andersson (S) regionråd i opposition

Mats Sandström (S) regionråd i opposition

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.