Hoppa till huvudinnehållet

Hockeytvåan: Unika division 2-serien och Munkforsspelarens toppnotering

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Tom Lee, Nik Coric, Joseph Leonidas och Josh Laframboise – tre av Åmåls fyra importer är med högt i poängligan.
Tom Lee, Nik Coric, Joseph Leonidas och Josh Laframboise – tre av Åmåls fyra importer är med högt i poängligan. Foto: Ove Rydh

En amerikansk buse, en värmländsk vägg – och en helt otroligt målglad serie är rubrikerna när Hockeytvåan västra B nu snart närmar sig mållinjen.

Veckans hetaste

• Säsongen 21/22 har varit en synnerligen målrik sådan i Hockeytvåan Västra B. Åmåls Josh Laframboise kommer bli den poängbästa spelaren i alla svenska division 2-serier, och dominansen på den topplistan för Västra B-serien är anmärkningsvärd.

Tre av de fyra främsta spelar i serien, och set till de 14 främsta poänggörarna i alla division 2-serier återfinns hälften (!) i serien för lag från Värmland, Dalsland, Närke och Västmanland.

• Laframboise må vinna poängligan, men högst poängsnitt per match har Grums Tobias Boström. 3,21 är hans genomsnittliga notering sedan han tidigt på säsongen anslöt från Sollefteå.

• På tal om toppnoteringar: Munkfors Jonas Westerlund röstades fram som seriens bäste målvakt i VF inför säsongen. Hans 94,0 i räddningsprocent är näst bäst sett över alla svenska division 2-serier, bara Victor Burmakin i Haninge Anchors har en bättre notering.

• Seriens buse hittar vi i Hallsberg. Amerikanen Ian Mackey hann dra på sig 65 utvisningsminuter på sex matcher i HC Flyers innan Karlskogalaget kastade in handduken, han följde upp det med 84 utvisningsminuter på 16 matcher i Hallsberg. Sju mål har han också hunnit med, när han väl var på isen och inte i utvisningsbåset.

• Arboga, Munkfors och Åmål – där har ni de tre lagen vars publiksnitt tog sig över 200 åskådare. I botten hittar vi Hallsberg med blott 24 personer i snitt på hemmamatcherna, 14 färre än Hammarö HC vars hemmasnitt stannade på 38 åskådare.

Poängligan

De hetaste poänggörarna
SpelareKlubbMatcherPoäng (mål+assist)
1) J. LaframboiseÅmål3291 (48+43)
2) Nik CoricÅmål3284 (28+56)
3) Tobias BoströmGrums2477 (30+47)
4) Tom LeeÅmål2466 (29+37)
5) Felix ArnqvistÅmål3063 (28+35)
6) Robert ThellbergGrums2660 (29+31)
7) Stefan KaskArvika3160 (13+47)
8) Fredrik ThörnerSäffle3255 (27+28)
9) Linus NilssonSäffle3253 (20+33)
10) Benjamin TrustFilipstad/Munkfors3251 (17+34)

Tabellen

Veckans match

• Bara en omgång återstår, och det är bäddat för en otroligt icke-rafflande slutomgång. Munkfors har redan säkrat seriesegern, Åmål och Grums playoffplatserna – och i botten har Säffle ingen chans att ta sig över kvalstrecket.

Faktum är att 7 av 12 slutplaceringar redan är satta, och den enda ”dramatiken” finns på platserna åtta-elva där det kan bli omkastningar. Avslutar till exempel Hammarö HC med att besegra Säffle kan man klättra förbi en av Hallsberg eller Guldsmedshyttan som möts i sista omgången.

Artikeltaggar

HockeytvåanHockeyTvåan västra BIshockey

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.