Hoppa till huvudinnehållet

Bränslepriserna för höga – flera branscher i gemensamt krisläge

Publicerad:
Mathias Berntsen och Stefan Lövstrand ser hur medlemmarna flyr facken av kostnadsskäl, samt hur arbetsgivarna får svårare att locka personal på grund av de höga pendlingskostnaderna. Foto: Peter Bäcker

Medlemmar som av kostnadsskäl lämnar facken och avstår jobb för att det för dyrt att pendla.

De höga drivmedelspriserna slår hårt mot flera branscher.

– Har du tre mil till jobbet, och tre mil hem... som det är nu går det inte ihop för dem, säger Mathias Berntsen, avdelningsordförande på hotell- och restaurangfacket.

Hårdraget riskerar de rekordhöga drivmedelspriserna omkullslå stora delar av apparaten samhället. Det är en oroväckande kedja faktorer som för tillfället har börjat kugga i varandra.

– Inom gränshandeln har man på grund av pandemin i princip blivit av med all personal eftersom de fått jobb inom industrin. När man nu behöver hitta ny personal behöver man titta på ett större geografiskt område och med de löner som är inom handeln så är inte folk intresserade, det blir inte värt det, säger Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjäng.

Stormöte

Han är ett av åtta socialdemokratiska kommunalråd som på fredagseftermiddagen träffade representanter från fem fackförbund för att diskutera det ogynnsamma nuläget.

Med riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S) på länk skickade församlingen en mer eller mindre samtydig bild vidare mot regeringen – läget har gått från ansträngt, till prekärt.

Lokalpolitikerna på plats har samtliga fått höra från oroliga kommuninvånare om hur de höga bränslepriserna påverkar dem. ”Vi kan inte påverka råoljepriset i världen, men vi kan titta på det vi kan påverka själva och då är just subventioner av reduktionsplikten det som gör den gröna omställningen möjlig”, säger Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.
Lokalpolitikerna på plats har samtliga fått höra från oroliga kommuninvånare om hur de höga bränslepriserna påverkar dem. ”Vi kan inte påverka råoljepriset i världen, men vi kan titta på det vi kan påverka själva och då är just subventioner av reduktionsplikten det som gör den gröna omställningen möjlig”, säger Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika. Foto: Peter Bäcker

Hotell- och restaurangbranschen larmar om att med de villkor man som oviss arbetsgivare vågar erbjuda är svårt att hitta personal, och det är å andra sidan också svårt för personalen att åta sig jobb när lönen snabbt äts upp av kostnaden för att ta sig till jobbet.

– Vi har ju alltid fått kämpa med låga anställningsgrader och så, men efter att ha haft de här två åren med pandemin så börjar arbetsgivarna anställa igen, men de vågar inte riktigt fullt ut. Då anställer man med låga grader, kan lova tre timmar i veckan och då ser vi att ungdomar och ensamstående föräldrar drabbas speciellt. Det äter rejält ur kassorna, säger Mathias Berntsen.

Läget har varit ansträngt, men går mot att bli allt mer prekärt, var det budskap som de fem fackförbunden förmedlade politiken under fredagens sittning.
Läget har varit ansträngt, men går mot att bli allt mer prekärt, var det budskap som de fem fackförbunden förmedlade politiken under fredagens sittning. Foto: Peter Bäcker

Samma utveckling vittnar även handels- och byggfacken om, där man liksom inom måleriyrket har medlemmar som pendlar väldigt mycket.

– Majoriteten av målarna pendlar från landsbygden och in till sta’n, och ser man på mitt företag så har vi arbete upp till Sunne eller Filipstad och pendlar man då en timme om dagen så blir den kostnaden inte värd mödan. Så många målare överväger att sluta, det blir för dyrt att åka, säger Stefan Lövstrand på Målarna i Värmland.

Är det först nu den gränsen har passerats?

– Den tror jag egentligen passerades för några år sedan, men man tålde det tack vare stoltheten att jobba. Men nu är man nog så långt bort från gränsen man kan komma, det tror jag.

Extremt nuläge

Den nuvarande situationen är extrem, det medger flera i rummet. Men det är också en prisökning på drivmedel som pågått en tid och budskapet blir att man behöver titta på åtgärder på både kort och lång sikt. Framför allt för att kunna genomföra den gröna omställningen.

Mikael Dahlqvist (S) kunde, på länk, redogöra för hur han ser på läget och han väntar fortfarande på svar på sin fråga om reduktionsplikten som han ställt till digitaliserings- och energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Mikael Dahlqvist (S) kunde, på länk, redogöra för hur han ser på läget och han väntar fortfarande på svar på sin fråga om reduktionsplikten som han ställt till digitaliserings- och energiminister Khashayar Farmanbar (S). Foto: Peter Bäcker

På kort sikt eftersöks kraftfulla insatser. Mikael Dahlqvist nämner att den borgerliga budgetens 50-öriga skattesänkning kostar staten sex miljarder kronor, Daniel Schützer vill se än större sänkningar.

– Jag ser ändå att det våra politiska motståndare föreslår om fem kronor, det är ju ett minimum. Det måste vi fixa, annars är det inte tillräckligt, säger han.

– Vi, tillsammans med fackförbunden, måste se till så att deras medlemmar och alla våra invånare kan arbeta och har råd att arbeta. Annars stannar allting, vi får väldiga problem om de inte får råd att resa till jobbet, poängterar Hans Jildesten (S), kommunalråd i Storfors.

LÄS OCKSÅ:

Skenande kostnader slår hårt mot jordbrukare: ”Pengarna finns inte”Åkerierna går back: ”Fortsätter det så här så har vi snart inga kvar”Nu blir maten dyrare: ”Vi försöker hålla emot så gott det går”Ministern om rekorddieseln: ”Reseavdraget behöver bli bättre”Bensin och diesel på nya rekordnivåer – nu agerar riksdagsledamotenDrivmedelspriserna: ”I mina mardrömmar kanske”

Artikeltaggar

ArbeteÅrjängArvikaByggnadsDaniel SchützerDieselDrivmedelFilipstadForshagaGrumsHagforsHans JildestenKilMikael DahlqvistMiljöMunkforsSocialdemokraternaStorforsSunneTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.