Hoppa till huvudinnehållet

Stor intervju: Wallin om en högkvalitativ spelarmarknad när FBK nu letar nytt

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Rickard Wallin konstaterar att displayen i telefonen allt oftare visat finska nummer den senaste veckan, många är de KHL-finnar som nu letar klubb.
Rickard Wallin konstaterar att displayen i telefonen allt oftare visat finska nummer den senaste veckan, många är de KHL-finnar som nu letar klubb. Foto: Tommy Andersson

Jacob de la Rose på väg till Schweiz – och NHL-varning på Gustav Rydahl.

Färjestad kan tvingas leta dubbla toppcentrar till nästa säsong.

Tur då att marknaden just nu översvämmas av högkvalitativa spelare.

– Det finns plötsligt väldigt många fler alternativ, säger Rickard Wallin.

VF-sporten kunde på onsdagsmorgonen avslöja att Jacob de la Rose var på väg att lämna Färjestad för schweiziska Fribourg-Gottéron.

– Jacob är en av de absolut viktigaste spelarna vi har – ett tungt tapp för oss, sa Färjestads sportdirektör Rickard Wallin i texten ni kan läsa i sin helhet här.

Men frågan är om han blir ende OS-center att lämna Färjestad.

För medan Linus Johansson med all säkerhet kan ritas in även i nästa års lagbygge – hans outklausuler för KHL/Schweiz träder i kraft först nästa sommar – har det redan tidigare under vintern rapporterats om ett NHL-intresse för Gustav Rydahl.

– När det handlar om NHL är det en ännu längre tidshorisont. Men det är klart Gustav har en dröm och ett mål som gör att han har lågan och drivet. Det vill man inte ta ifrån honom, samtidigt som vi såklart gärna vill att han även fortsättningsvis spelar för Färjestad, säger Wallin.

Men en centersida som såg fullbelagd ut, där Patrik Lundh skrev kontrakt även över nästa år när han värvades hem, kan nu få två stora hål i sig.

NHL-hemvändare?

Sportexpressen har avslöjat FBK-intresse för Fredrik Händemark, och även Marcus Johansson skulle kunna vara ett högkvalitativt alternativ om han känner att det är dags att avsluta NHL-karriären.

Men de är långt ifrån ensamma som spelare av hög kaliber som har utgående kontrakt, den ryska invasionen av Ukraina och följderna den fått inom ishockeyns värld för KHL har vänt upp och ned på spelarmarknaden.

Hur skulle du beskriva den?

– Det är turbulent. Bara för några veckor sedan, efter OS, trodde man att det skulle gå tillbaka till någon slags normalitet i hockeyvärlden. Nu har den vänts upp och ned, säger Wallin och understryker:

– Allt det här är givetvis en väldigt liten sak i sammanhanget med kriget, det är bara en parentes. Men det är också den näringsverksamhet vi är i och det finns helt plötsligt väldigt många fler alternativ på fler positioner.

”Helt annan konkurrens”

FBK:s sportdirektör beskriver en spelarmarknad där många famlar.

– Det har inte riktigt satt sig än, som jag känner. De spelarna som var extremt ensamma och eftertraktade om toppkontrakten i Sverige – och säkert även i Schweiz – har fått en helt annan konkurrens. Så är det.

Är det klubbarnas marknad?

– Jag vet inte... Men det är en halv liga, om importerna väljer att inte återvända till KHL, som ska ha någonstans att spela. Det är klart att det finns mer kvalitet då för klubbarna att välja på.

Förhandlingarna som väntar blir ändå inte helt lätta

– Spelarna som är vana vid KHL-pengar, och kanske räknat in att ligga på den nivå några år framöver, kan behöva tid att landa, känna var de vill vad, vad de kan acceptera och vad de ser som sitt marknadsvärde nu. För det är tillgång och efterfrågan som styr.

Klubb kan försvinna

Bara sett till svenskar finns en hel uppsjö KHL-spelare.

– 33 stycken, säger Wallin.

Finska OS-hjälten Hannes Björninen är en av de Jokeritspelare som kan stå klubblös till nästa säsong (även om han avslutar den nuvarande i Pelicans).
Finska OS-hjälten Hannes Björninen är en av de Jokeritspelare som kan stå klubblös till nästa säsong (även om han avslutar den nuvarande i Pelicans). Foto: Christine Olsson/TT

Lägg därtill finländare, tjecker och en hel hög transatlanter. Och dessutom klubbar vars hela existens hänger i luften.

– Sannolikt försvinner Jokerit (Helsingforsklubben som spelat i KHL) som lag helt. Och de har många av de absolut bästa finska spelarna i Europa. Det har ringt finska nummer mer frekvent den senaste veckan, det kan jag konstatera.

– Det får sätta sig allt nu. Man vill gärna veta vad som händer, men där vi är i näringskedjan får man ha lite tålamod på vissa positioner om det skulle bli så att det är viktiga spelare som lämnar.

Viktigaste återstår

Wallin trycker dock på att alla de frågorna är för honom att fundera på, inte för någon annan i föreningen.

– Det viktigaste är att laget håller fokus på det som gäller här och nu. Och jag tycker, generellt sett, att de flesta spelarna är väldigt duktiga på att fokusera här och nu på den chans de har just den här säsongen.

– Alldeles oavsett var man hamnar är resultatet i vår något som sitter på karriärens cv när de lägger av. Killarna de kämpat tillsammans med hela året, det är nu det är examen i mars, april och förhoppningsvis maj. Det är den bästa delen av säsongen kvar – spelarna får försöka skjuta det andra åt sidan.

Tidig Mitell-analys

Fyra matcher har gått sedan Tomas Mitell tog över som ny huvudtränare, givetvis en för kort tid för att göra någon vettig, utförlig utvärdering.

Men Rickard Wallin konstaterar trots allt:

– Jag har gillat hur vi generellt sett spelat bättre utan puck de här fyra matcherna. Som vi spelat i dem, bortsett från när vi haft ledningen kanske man ska tillägga, ger vi oss själva chansen att vinna på ett väldigt bra sätt.

– Det är precis så vi måste spela. Varje match. Varje träning. Hela vägen ut. Det är många som tagit kliv, inte då i skönspelet utan i det smarta spelet utan puck.

Wallin fortsätter:

– Jag läste att ni berömde Mikael Wikstrand i matchen i går och jag håller med, en extremt viktig spelare för oss i spelet utan puck som kan göra rätt bedömningar och små saker rätt ute på isen.

– Jag tycker även såna som Per Åslund och Patrik Lundh, som varit bra ett längre tag nu, var fantastiskt bra utan puck mot Örebro. Det är många fler, Victor Ejdsell och Daniel Viksten har också sett bättre ut utan puck.

– Med puck är vi duktiga. Vi ska bara se till att skaffa oss den. Då har vi en bra chans.

Läs mer om Färjestad:

Läs också

Artikeltaggar

Fredrik HändemarkFärjestad BK HerrGustav RydahlIshockeyJacob de la RoseKHLMarcus JohanssonNHLNLRickard WallinSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.