LEDARE: Nisser borde övertyga partikamraterna i M att ge upp tramsattackerna

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard attackerar regeringen för att inte bättre planerat flyktingmottagningen från Ukraina efter invasionen - efter att M fram till invasionen attackerade regeringen för att inte hålla gränsen stängd.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eftersom det inte kan gå en dag utan att ledande moderater attackerar regeringen i syfte att sänka väljarnas förtroende för Magdalena Andersson, var det i går dags för den moderata migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard att slå fast att regeringen misslyckats. IGEN.

Denna gång i form av att inte vara tillräckligt förberedd för att hantera flyktingströmmar från Ukraina efter kriget. Ett krig som då alltså pågått i tio dagar.

”Det blir allt mer uppenbart att regeringen och myndigheterna helt har saknat plan för hur man ska hantera ett ökat mottagande av flyktingar med anledning av kriget i Ukraina”, skriver moderaten.

”Det är nu uppenbart att EU kommer ta emot ett mycket stort antal flyktingar, och Sverige ska ta sin del. Regeringen behöver ta fram en plan för ett funderande mottagande, både för de enskilda och för kommunerna.”

Nu är hyckleriet och kappvändandet bara i sig helt makalöst. Attacken kommer alltså från en moderat talesperson som i omgångar ”varnat” för att skärpt oro i världen kan leda till att fler flyr och då kanske även till Sverige och att regeringen minsann måste se till att det inte sker.

Moderat talepunkt från 2020 och framåt. Men nu låter det plötsligt annorlunda.

Från ett parti som i flera år, ända fram till dagen för invasionen av Ukraina, ylat på om ”Stärk gränsen” och att det farligaste just nu vore om flyktingkrisen 2015 upprepades. Eller förlåt, alltså INTE att flyktingkrisen där miljontals människor flydde från bland annat ett flerfrontskrig i Afghanistan, utan ”krisen” det innebar att de valde att fly till just Sverige.

Från ett parti som de senaste året hellre öppnat famnen för sverigedemokrater än flyktingar...

Men även bortsett från hyckleriet att som Maria Malmer Stenergard för nästan på dagen ett år sedan varna för att ukrainska asylsökare skulle ta sig till Sverige, till att låtsas vara deras förkämpar, är det dessutom ett så fånigt påstående.

Förberedelserna för svensk flyktingmottagning från Ukraina har rullat på sedan invasionen den 24 februari. På Migrationsverket, i regionerna och kommunerna. Massflyktsdirektivet som EU beslutade om i förra veckan ger ukrainare rätt att stanna i EU-länderna utan att behöva söka asyl. Under minst ett år, med möjlighet till förlängning, får de rätt att arbeta, rätt till boende, barnen får rätt till undervisning – och gruppen ges tillgång till sociala bidrag och sjukvård.

Det är ett värdigt flyktingmottagande.

Region Värmland (moderatstyrt till på köpet) är bara en av flera regioner som inlett det arbetet på uppstuds. Regiondirektören Peter Bäckstrand meddelade på bara några dagar att regionen samordnat sig internt ”och står i kontakt med andra regionala och nationella myndigheter för att vara redo att hjälpa”.

Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson lovsjunger i samma pressmeddelande hur väl regionen, kommunerna och länsstyrelsen samarbetar med varandra och nationella myndigheter.

”Det känns tryggt i rådande läge”, säger Fredrik Larsson (M).

Och tänka sig, i Karlstad kommun (också moderatstyrt) meddelade kommundirektören Ulf Nyqvist på bara några dagar att kommunen var i full gång med att både se över möjliga boenden och redan höll på att rekrytera modersmålslärare och studiehandledare.

Kommunstyrelsens moderata ordförande Per-Samuel Nisser förklarade samtidigt lugnande att Karlstadsborna kunde känna sig trygga eftersom man i kommunen har koll på situationen.

Inga försök att lägga armarna i kors och skyffla över ansvar på andra. Inga försök att klanka ner på S-regeringen i förhoppningen att framstå som mer förtroendeingivande.

Nisser får kanske ringa till partihögkvarteret och ge några tips. Senaste förtroendemätningen för partiledarna presenterades ju nämligen även den i dagarna – och gapet mellan Magdalena Anderssons historiska 62 procents förtroende och Ulf Kristerssons 36 har aldrig varit större.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.