Hoppa till huvudinnehållet

”Kampen för jämställdhet är inte slut än”

Publicerad:
Karlstads tjejjour och Nätverket för Systerskap arrangerade på tisdagen manifestation på Stora torget i Karlstad för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen. Foto: Jonas Brefält

– Varje år, den 8 mars, väcks frågan: ”Har inte kvinnodagen spelat ut sin roll?”. Svaret är att det har den inte. Det är fortfarande en av de viktigaste dagarna, säger Monica Lindström.

Hon är jourkvinna, vice ordförande i Kvinnojouren i Karlstad och en av talarna när Karlstads tjejjour och Nätverket för systerskap arrangerar manifestation på Stora torget i Karlstad för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen, den fortsatta ojämställdheten och det våld som kvinnor utsätts för, bland annat i hemmen.

– Våldet har eskalerat under pandemin, som vi befarade, och det har blivit grövre. Under 2021 fick kvinnofridslinjen 47 000 samtal, vilket är 5 000 fler än året innan, säger Monica Lindström i talet där hon också tar upp sexuella trakasserier.

Monica Lindström var första talare. Till vänster om henne ses konferencieren Klara samt de andra två talarna Anna Höij och Kajsa Nilsson-Björk.
Monica Lindström var första talare. Till vänster om henne ses konferencieren Klara samt de andra två talarna Anna Höij och Kajsa Nilsson-Björk. Foto: Jonas Brefält

– Arbetsmiljöverkets undersökning från 2019 visade att var fjärde kvinna i åldrarna 16-29 år blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet under den senaste tolvmånadersperioden.

Den kalla siffran återkommer nästa talare, Anna Höij på Karlstads tjejjour, till när hon pratar om temat för årets 8 mars-arrangemang: ”Metoo – vad hände sedan?”

– Kom ihåg att vi samtidigt lever i ett land och samhälle som klassas som ett av världens mest jämställda. Metoo handlade inte om hetsjakt på män, utan om att lägga skammen på förövarna och i grunden är det en fråga om hur vi bäst förhindrar den destruktiva maskuliniteten.

Ett hundratal personer slöt upp på Stora torget när Karlstads tjejjour och Nätverket för Systerskap arrangerade manifestation för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen.
Ett hundratal personer slöt upp på Stora torget när Karlstads tjejjour och Nätverket för Systerskap arrangerade manifestation för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen. Foto: Jonas Brefält

– Alla har ett ansvar för att lyssna och säga ifrån, i stället för att låta våldet pågå. Jag vill tacka alla er som är här i dag, som orkar och vågar göra det, säger Anna Höij medan marschallerna och facklorna kring Fredsstatyn på torget tänds.

Sedan tar Kajsa Nilsson-Björk, volontär på tjejjouren över mikrofonen och läser en dikt som avslutas med raderna:

– Jag är kvinna, dotter och vän. Långt har vi kommit, men kampen för jämställdhet är inte slut än.

Artikeltaggar

Internationella kvinnodagenJämställdhetKarlstads tjejjourKvinnojourenSamhälleStora torgetSysterskapsfestival

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.