– Varje år, den 8 mars, väcks frågan: ”Har inte kvinnodagen spelat ut sin roll?”. Svaret är att det har den inte. Det är fortfarande en av de viktigaste dagarna, säger Monica Lindström.
Hon är jourkvinna, vice ordförande i Kvinnojouren i Karlstad och en av talarna när Karlstads tjejjour och Nätverket för systerskap arrangerar manifestation på Stora torget i Karlstad för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen, den fortsatta ojämställdheten och det våld som kvinnor utsätts för, bland annat i hemmen.
– Våldet har eskalerat under pandemin, som vi befarade, och det har blivit grövre. Under 2021 fick kvinnofridslinjen 47 000 samtal, vilket är 5 000 fler än året innan, säger Monica Lindström i talet där hon också tar upp sexuella trakasserier.
– Arbetsmiljöverkets undersökning från 2019 visade att var fjärde kvinna i åldrarna 16-29 år blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet under den senaste tolvmånadersperioden.
Den kalla siffran återkommer nästa talare, Anna Höij på Karlstads tjejjour, till när hon pratar om temat för årets 8 mars-arrangemang: ”Metoo – vad hände sedan?”
– Kom ihåg att vi samtidigt lever i ett land och samhälle som klassas som ett av världens mest jämställda. Metoo handlade inte om hetsjakt på män, utan om att lägga skammen på förövarna och i grunden är det en fråga om hur vi bäst förhindrar den destruktiva maskuliniteten.
– Alla har ett ansvar för att lyssna och säga ifrån, i stället för att låta våldet pågå. Jag vill tacka alla er som är här i dag, som orkar och vågar göra det, säger Anna Höij medan marschallerna och facklorna kring Fredsstatyn på torget tänds.
Sedan tar Kajsa Nilsson-Björk, volontär på tjejjouren över mikrofonen och läser en dikt som avslutas med raderna:
– Jag är kvinna, dotter och vän. Långt har vi kommit, men kampen för jämställdhet är inte slut än.