Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Tack alla hjältar!

Publicerad:
I dag uppmärksammas internationella kvinnodagen.
I dag uppmärksammas internationella kvinnodagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi firar eller rasar i ursinne än en gång, på Internationella kvinnodagen 8 mars. Många starka, duktiga, kloka kvinnor har gått före och nått framgångar. Kvinnor som har stått på barrikaderna, som har kritiserats, hånats och till och med fängslats för sin övertygelse om kvinnans rätt till mänskliga rättigheter.

För inte allt för länge sedan skulle kvinnor tiga i församlingen, män fick slå sina fruar med en käpp lika grov som hennes tumme, våldtäkt inom äktenskapet kategoriserades som samlag och bara män hade värnplikt. Vi har kommit en god bit på vägen tack vare dessa föregångare men det finns hjältar omkring oss även idag.

Till alla dessa kvinnor vill jag rikta mitt tack. Tack! Ni starka, driftiga kvinnor som säger upp er som familjens projektledare, som ihärdigt delar föräldraledighet och VAB. Tack till dig som vägrar vara den enda av två vuxna som ska arbeta dubbelt – på jobbet och hemma – tack för att du inte är den enda som kan förskoleschemat, namnen på klasskompisarna eller släktens födelsedagar. Tack för att du värderar upp dig själv till en lika viktig del av familjen och vårt samhälle som alla andra! Tack för att just du kämpar för jämställdheten.

Tack till dig som brutit upp ur ett dåligt förhållande, kanske ett våldsamt förhållande, som står upp för dig själv och visar dina barn och din omgivning att du är värd att respekteras, att inte bli kränkt och att få må bra. Tack vare dig kan andra kvinnor finna styrka att göra något åt sin situation.

Tack också till dig som tar ett chefsjobb, en ledande position, en större roll eller ett jobb i en icke-kvinnodominerad bransch. Tack till dig som tar plats, som syns, som kräver att även du ska bli hörd och lyssnad på. Tack för att du är en förebild för flickor och unga kvinnor som ser att det är möjligt att en dag gå samma väg.

Ett särskilt tack till alla kvinnor som engagerar sig i alla dessa områden som handlar om vård, kunskap, lagstiftning och rättigheter på lika villkor även för kvinnor i vårt samhälle. Tack för att ni höjer vår kunskap, för att ni bevakar våra frågor, för ert arbete för rättvisa och jämställdhet.

Tack alla äldre kvinnor, många av er är far- och mormödrar, som vaktar, vakar och varnar. Som berättar om kvinnofällor och som ivrigt hejar på de yngre för att de ska orka, vilja och veta att gå längre än er generation gjorde. Tack för ert arbete, tålamod, er kunskap och era hejarop!

Tack alla ni fantastiska kvinnor. Tack för att ni ger mig framtidstro och hopp!

Cecilia Boman Lindström

Språkrör för Miljöpartiet i Värmland

Artikeltaggar

Cecilia Boman LindströmInsändareInternationella kvinnodagenMiljöpartiet