Hoppa till huvudinnehållet

Fler värmländska kvinnor tar plats i styrelserummet: ”Våga”

Publicerad:
Malin Thorsén, till vänster, och Christina Gabrielsson har båda deltagit i Styrelsekraft, ett styrelseprogram för kvinnor där man bland annat får en grundläggande styrelseutbildning. De sitter nu båda i tre olika styrelser.
Malin Thorsén, till vänster, och Christina Gabrielsson har båda deltagit i Styrelsekraft, ett styrelseprogram för kvinnor där man bland annat får en grundläggande styrelseutbildning. De sitter nu båda i tre olika styrelser. Foto: Tommy Andersson

Malin Thorsén, vars drivkraft är att hon vill göra skillnad, har flera olika styrelseuppdrag. Hon vill att våra barn och barnbarn ska känna att det finns en framtid att leva och frodas i.

– Jag vill bidra till en transformation av samhället på olika sätt så att vi tillsammans bygger en ljus och hållbar framtid, säger hon.

Med tanke på den internationella kvinnodagen, som är den dag då jämställdhet står i fokus, kan man enligt Almis årliga styrelsekartläggning se att allt fler kvinnor nu tar plats i bolagsstyrelser i Värmland. Det senaste året har 36 procent av de platser som tillkommit i styrelser i länet tillträtts av just kvinnor.

Almis vd Anna Lundmark Lundbergh hoppas att det här är ett trendbrott.

– Det är nu det händer tror jag, säger hon. Visst går det långsamt, men vi vet också att många styrelser sällan förnyas och därför är det hoppfullt att se att det verkar mer självklart att nu välja kvinnor när ledamöter tillkommer eller byts ut.

Studier

Enligt studier har det visat sig att företag med jämställda styrelser har både högre omsättning och vinst än företag med ojämställda styrelser.

– En jämställd styrelse har högre omsättning och resultat oavsett bransch, vd:s kön eller antal anställda, säger Malin Malmström, som är professor i entreprenörskap och innovation vid Luleås tekniska universitet.

Anna Lundmark Lundbergh är vd på Almi Företagspartner.
Anna Lundmark Lundbergh är vd på Almi Företagspartner. Foto: Tommy Andersson

En som har lång erfarenhet av att arbeta med styrelsearbete är Malin Thorsén. Med tio år i energibranschen, tjugofem år med kommunikation och som grundare och vd för Bright Planet AB har hon suttit i flera styrelser.

Det senaste uppdraget fick hon genom en annons. Det var konsultföretaget Nektab, som jobbar med elnätslösningar, som sökte en extern styrelseledamot.

– Jag sökte det för jag tyckte det var ett jätteintressant företag. Jag kan energibranschen, hållbarhet och kommunikation. De har behov av alla tre grejerna.

Tydlighet

Malin Thorsén som alltid varit intresserad av styrelsearbete sitter även med i styrelsen för Nifa, branschföreningen för Värmländska matföretag. Hon är också styrelseordförande för Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

Hon välkomnar fler kvinnor till styrelserummet.

– Var tydlig med att du vill jobba i en styrelse och att du tycker att det är intressant, och varför du tycker det är intressant. Var tydlig med vad du kan och vad du vill bidra med. Våga säga att ”jag vill vara med och jobba i styrelser. Jag tror att jag har saker jag kan bidra med som är viktiga till ett företags utveckling”.

Sjutton procent av styrelsemedlemmarna i värmländska bolag är kvinnor, det visar en årlig sammanställning från Almi företagspartner. När den första kartläggningen genomfördes 2013 var motsvarande siffra femton procent.
Sjutton procent av styrelsemedlemmarna i värmländska bolag är kvinnor, det visar en årlig sammanställning från Almi företagspartner. När den första kartläggningen genomfördes 2013 var motsvarande siffra femton procent. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Internationella kvinnodagenNäringsliv

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.