Krönika: Böner för Ukraina

Insändare | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
Foto: Øyvind Lund/TT
Med anledning av kriget i Ukraina har Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, skrivit en krönika.

”Gud för dig är allting klart,

allt det dolda uppenbart.

Mörkret är ej mörkt för dig

och i dunklet ser du mig.”

(Svenska Psalmboken 217, vers 1)

Min favoritpsalm i psalmboken? Det finns många, men nr 217 är en av dem. Den skrevs av Elis Malmeström år 1936. Han var 40 år gammal och arbetade som präst i Karlstads stift, uppe i Norra Råda. Han var gift och hade fem barn. Då plötsligt dör hans fru, 37 år gammal. Under sorgeprocessen som följde skrev han psalm 217, en psalm sprungen ur djupaste sorg och nöd.

För trons språk handlar inte bara om lycka och frälsning och glädje. Trons språk handlar minst lika mycket om ångest och sorg och ilska. För att säga det med profeten Habackuk i Gamla testamentet:

”Hur länge, Herre, skall jag ropa

utan att du lyssnar,

kalla dig till hjälp mot våldet

utan att du griper in?

Varför låter du mig bevittna ondskan?

Hur kan du åse förtrycket?”

Eller med Psaltaren, en annan av Gamla testamentets källflöden:

”Rädda mig, Gud!

Vattnet når mig till halsen.

Jag har sjunkit ner i bottenlös dy

och har inget fotfäste.

Jag har kommit ut på djupt vatten,

strömmen vill dra ner mig.”

Och nu står vi där; det ofattbara har hänt. En galen diktator mumlar rappakalja och hans rådgivare rabblar efter med tomma blickar. Följden blir ett totalt meningslöst krig i Ukraina. Plötsligt blir de snart tretusen år gamla orden från Habackuk och Psaltaren dagsaktuella. Mina tankar och böner går till folket i Ukraina, men även till de soldater som tvingas delta i ett krig de själva inte valt.

Samma dag som kriget bröt ut skrev jag ned en bön som bygger på bibelord från Psaltaren och från evangelierna:

”Gud

Du som störtar totalitära härskare från deras troner

och upphöjer de ringa och ödmjuka

Vi ber för situationen i Ukraina

Herre, grip in!

Vi överlämnar oss i dina händer

Amen”

Du får gärna be den med mig, oavsett om du tror eller inte. För det finns hopp. Det fick även Elis Malmeström uppleva, till slut. Hans psalm slutar:

”All din nåd är öppen famn,

och ditt namn en ljuvlig hamn.

Vad du vill är helighet,

men du är barmhärtighet.”

Biskop Sören Dalevi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.