Hoppa till huvudinnehållet

Profilernas tankar om Färjestads tränarbyte: ”Sätter hela karriären på spel”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Sanny Lindström.
Sanny Lindström. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Johan Pennerborn ut. Tomas Mitell in.

Färjestad har gjort ett tränarskifte i slutet av grundserien. VF-sporten har frågat tre hockeyprofiler om vad de tycker om bytet.

Frågorna som VF-sporten har ställt är:

1. Hur ser du på beslutet att byta tränare?

2. Tomas Mitell ska nu leda Färjestad fram till 2025, hur ser du på honom som tränaren att leda FBK in i framtiden?

3. Johan Pennerborn lämnar Färjestad efter fem år, hur ser du på hans tränargärning?


Sanny Lindström, 42.

Expertkommentator på Cmore.

1. ”Inte chockerande direkt eftersom man haft Thomas Mitell klar som tränare inför kommande säsong. Det var lite av den sista livlinan som man kunde dra. Det ska bli intressant att se om Mitell får ordning på det här lagets jämnhet och förmåga att prestera mot topplagen”.

2. ”Framtiden hit och framtiden dit. Johan Pennerborn tog Färjestad in i framtiden men när framtiden inte längre var framtiden så undrar jag vad som är framtiden. Jag tror kanske att Mitells jobb blir att balansera upp spelet och få en jämnhet i prestationerna. Det börjar med en tydlig kravställan som han måste sätta på gruppen redan i dag”.

3. ”Han har fått Färjestad att bli ett mer attraktivt lag och varit en stor anledning till att publiken hittat tillbaka till arenan. Han var endast en Linus Johansson-skada från att leda laget till final 2019 och kom tvåa i grundserien 2020 när säsongen ställdes in. Det laget hade lika gärna kunnat gå hela vägen. Men kanske att han gick i mål där? Jag var osäker på hans status när han klev in 2017 men tycker ändå han lämnar Färjestad med beröm godkänt”.


Gunnar Johansson (Arkivbild).
Gunnar Johansson (Arkivbild). Foto: örjan söderlund

Gunnar Johansson, 67

Tränarprofil.

1. ”Jag förstår Färjestad, delvis. De lever under en enorm press. Sedan tycker jag att de skulle ha bytt tränare tidigare i så fall, det är ett lite ruttet beslut att göra det i detta skede om jag ska vara ärlig. Jag trodde inte att det skulle ske nu. Oavsett om de hade förlorat de senaste matcherna blev jag lite fundersam över detta”.

2. ”Till att börja med måste jag säga att om jag hade varit Mitell hade jag aldrig hoppat på det här nu, han sätter verkligen karriären på spel och måste lyckas. Säg att det skulle gå åt pipsvängen – då ska han vara kvar i ytterligare tre år. Jag blev oerhört förvånad över att han tackade ja redan denna säsong. Men jag hoppas han vågar komma in och peka med hela handen och bänka spelare som inte gör bra ifrån sig – oavsett vad de har för namn på ryggen”.

3. ”När han kom in var det väldigt mycket snack om att Färjestad skulle spela en annan typ av hockey; en mer rolig och attraktiv hockey. Folk ville inte se gamla ”tråkiga” FBK som tagit nio SM-guld. Det går inte att uppfinna hjulet två gånger. Det är den största bristen i föreningen, att man lämnat något där det finns en trygghet att bygga vidare på. Tittar man på facit genom åren är det försvarsspelet som fallerat, vi är odugliga på att försvara oss. Det måste vara bättre att vinna med 2–0 i stället för att spela 6–6 eller få stryk med 6–7. Det är ingen som tycker det är kul att förlora även fast man gör mycket mål. Kollar man på Finland som vann OS-guld gjorde de det på grund av det bra försvarsspel, sånt ska man inte skämmas över. Efter varje match har ”Pennan” sagt att de måste spela ett bättre försvarsspel, men det gör de inte. Det har hela tiden handlat om att spela en rolig hockey... Spela för att vinna matcher i stället. Jag skulle velat se ett mer organiserat FBK än nu”.


Thomas Rundqvist.
Thomas Rundqvist. Foto: ANNA-LENA BERGQVIST

Thomas Rundqvist, 61

Färjestadslegendar och före detta sportchef i klubben.

1. ”Nu var det kanske ett måste, men tidpunkten tycker jag är lite konstig. Spelarna får reda på detta strax före match i stort sett. Jag tycker att om man nu skulle göra ett byte så hade det varit bättre att göra det under OS-uppehållet. Då hade Mitell även fått en annan möjlighet att lära känna killarna innan han kliver in i båset”.

2. ”Jag känner inte Tomas Mitell alls, men jag vet att han har ett gott rykte. Det blir spännande att se honom med den erfarenhet han har med sig från NHL. Innan han stack över gjorde han även ett bra jobb i AIK. Vi får hoppas han får ordning på detta”.

3. ”Pennan” är en väldigt bra person, det måste man börja med att säga. Men resultatet har inte alls blivit det man hoppats på. Laget har varje säsong gått ut med en press att de ska stå på Stora torget. När inte det blivit verklighet under dessa fem år behöver något göras för att resultaten ska komma så klart”.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrGunnar JohanssonIshockeyJohan PennerbornSanny LindströmThomas RundqvistTomas Mitell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.