Hoppa till huvudinnehållet

SM-guld för ”värmländskan” från Motala: ”Känns jättebra”

Publicerad:
Kasttränare Anton Leion (bland annat för IF Göta) och Sara Forssell från Motala AIF som nu är svensk mästare i viktkastning.
Kasttränare Anton Leion (bland annat för IF Göta) och Sara Forssell från Motala AIF som nu är svensk mästare i viktkastning. Foto: Linn Forssell

Sara Forssell från Motala AIF har de senaste fem åren bott i Karlstad.

I dag blev hon svensk mästare i viktkastning – hennes första seniorguld i karriären.

– Det var väldigt hög klass på tävlingen vilket gör det ännu roligare, säger Forssell.

25-27 februari är det inne-SM i Växjö och på plats finns ett helt gäng med värmländsk koppling. Största delen av mästerskapet avgörs under lördag och söndag, men redan i dag var det både försök och finaler i olika grenar.

I viktkastning för damer blev det SM-guld för ”värmländskan” Sara Forssell. Forssell som tävlar för moderklubben Motala AIF har de senaste fem åren bott i Karlstad och gått på friidrottsgymnasiet. Hon tränas dessutom av Anton Leion som är kasttränare för både IF Göta och på friidrottsgymnasiet.

Sara Forssell vann guldet i vikt på 20,54 meter.

– Det känns jättebra. I somras tog jag min första seniormedalj på SM när jag vann silver i slägga. Nu blev det guld ett halvår senare och det känns ju väldigt bra, säger 21-åriga Forssell och fortsätter:

– Fem av de sex bästa i Sverige genom tiderna var med och tävlade i dag. Det var väldigt hög klass på tävlingen vilket gör det ännu roligare.

”Jag var så orolig”

SM-guldkastet på 20,54 kom dessutom i sista försöket vilket gjorde att Forssell klev upp som etta och Grete Ahlberg från Hammarby IF fick till slut nöja sig med silvret efter 19,98 i sista omgången.

– Det var lite svajigt innan mitt sista kast, säger Forssell och skrattar:

– Jag var så orolig i varje omgång, för jag vet att många som tävlade i dag kan kasta väldigt långt. Det var jättenervöst att följa varje kast och jag kände i början att jag inte hade fått till det riktigt. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde i sista kastet, men det kastet kändes bra i alla fall.

Det räckte alltså till SM-guld för Sara Forssell som har ett personbästa på 20,97.

– Jag vet att jag kan mycket bättre än 20,54. Förra helgen kastade jag nytt personbästa på 20,97, så resultatet i dag är jag inte superglad över. Men när det är SM spelar inte själva resultatet någon roll på det sättet, utan det viktigaste var att jag vann.

”Karlstad känns typ som hemma”

Svenska mästaren Forssell tränas alltså av Anton Leion som också huserar i Karlstad.

– Karlstad känns typ som hemma ihop med Motala och jag trivs jättebra i Karlstad. Jag är jättenöjd med min tränare Anton Leion, konstaterar Sara Forssell.

Nästa helg väntar ny guldjakt – på junior-SM.

– Kanske kan jag nå 21 meter. Det blir en spännande tävling, för det är många i min träningsgrupp som kan ta medalj på JSM.

Personbästa av Nilsson

Forssell pratar om Amanda Fridberg och Alexandra Nilsson från IF Göta som också tävlade i Växjö i dag. Fridberg blev tolva i damernas viktkastning med 16,29 meter medan Nilsson satte nytt personligt rekord med 16,23 och slutade på 13:e plats. Ida Stenbäck från SK Bore kom på 15:e plats med 13,10. Herrarnas SM-guld i vikt gick till Ragnar Carlsson från Hässelby SK med 21,95 meter.

På 400 samt 800 meter var det försök för både damer och herrar. Lova Perman från IF Göta gick in i SM med årsbästa på 800 meter på 2,04:38. Perman vann sitt försöksheat på 2,10:67 och hon är med andra ord kvalificerad för lördagens final. I samma lopp sprang Götas Lovisa Ellström men hon valde att bryta.

I försöken på 400 meter för damer tog sig Götas Hanna Karlsson vidare till final efter en tredjeplats på tiden 54,62 sekunder. Lathifa Afrah från IF Göta sprang i det andra försöksheatet, men hon tog sig inte vidare utan blev femma på 59,10.

Artikeltaggar

Anton LeionFriidrottFriidrotts-SMHanna KarlssonIF GötaLova PermanSara Forssell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.