Hoppa till huvudinnehållet

Uppmanar värmlänningarna: ”Ha kontanter hemma”

Publicerad:
Att ha kontanter hemma i händelse av ett cyberangrepp är ett råd när nu säkerhetsläget blir allt sämre.
Att ha kontanter hemma i händelse av ett cyberangrepp är ett råd när nu säkerhetsläget blir allt sämre. Foto: HP Skoglund

I nuläget ser Sverige inte ut att vara militärt hotat av Ryssland. Men risk finns både för såväl cyberattacker som desinformation.

– Se till att ha kontanter hemma, säger Leif Gustavsson, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Värmland.

Det här vet vi just nu om kriget i UkrainaAndersson: "Fördömer å det kraftfullaste"Statsvetaren: ”Den allvarligaste konflikten sen andra världskriget”

Sverige och Europa vaknade upp till en ny verklighet på torsdagen, när ryska trupper gått in i Ukraina. Och även om Sverige inte befinner sig i den omedelbara skottlinjen för Ryssland finns det en oro för att vi kan utsättas för cyberattacker.

– Det kan komma cyberattacker för att till exempel straffa oss för sanktioner. Det skulle kunna rikta sig mot betalningssystem, banker eller kreditkortssystem. Så jag rekommenderar verkligen att man har en bunt sedlar hemma. Man bör ha så man klarar att betala i alla fall ett par dagars förbrukningsvaror och inte är helt beroende av sitt betalkort, säger Leif Gustavsson, som rekommenderar att man läser på om hur man bör agera i kris, exempelvis i MSB:s broschyr .

Han råder också värmlänningen i gemen att hålla sig uppdaterad på vad som händer, men samtidigt vara källkritisk.

– Jag skulle uppmana att hålla sig till konventionell media och inte hämta sin information från social medier. Det gäller också att visa självkontroll och inte dela information som man inte är säker på.

Leif Gustavsson, beredskapsdirektör
Leif Gustavsson, beredskapsdirektör Foto: Kasper Norling

Leif Gustavsson menar att svensken i gemen blivit bättre på källkritik, men att desinformationen samtidigt blivit både så massiv och sofistikerad att det blir allt svårare att veta vad som är sant.

– Antalet kanaler där man utsätts för desinformation har ökat enormt så det har blivit svårare att värja sig. Och de som sprider den har blivit skickligare. Det är svårt att hålla jämna steg med den som vill sprida desinformation, säger Leif Gustavsson.

Han skickar med ytterligare ett budskap:

– Rysslands krav på att vi ska underordna oss deras politik är oacceptabel. Även små stater har rätten att själva välja sin säkerhetspolitiska och utrikespolitiska väg. I den mån man kan tycker jag man ska visa solidaritet med Ukrainas folk.

Artikeltaggar

Leif GustavssonNyheterUkrainakriget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.