Hoppa till huvudinnehållet

Stor insats mot A-traktorer – flera rapporterades för brister

Publicerad:
Merparten av ungdomarna som fick sina A-traktorer kontrollerade i fredags hade stora brister och behöver nu uppsöka närmaste bilprovning.
Merparten av ungdomarna som fick sina A-traktorer kontrollerade i fredags hade stora brister och behöver nu uppsöka närmaste bilprovning. Foto: Lisa Olaison

En större insats mot A-traktorer genomfördes nyligen av polisen i trakterna kring Töcksfors och Årjäng.

Merparten av fordonen hade brister som behövde åtgärdas, och vissa var till och med rena personbilar.

– 16 av dem fick anmärkningar, konstaterar Mikael Jernberg, gruppchef på trafikpolisen.

Stoppade A-traktor med husvagn: ”Upplevde att husvagnen inte ens hade hjul”

I samband med att helgen var i antågande samlades en hel del motorburen ungdom i västra delarna av länet. Så gjorde även polisen från trafikenheten och personal från lokalpolisområde Arvika i en så kallad flygande inspektion.

– Vi kontrollerade ganska många a-traktorer och det resulterade i att 16 av dem fick anmärkningar på lite olika saker. Det var fel och en del av dem var så allvarliga att de fick registreringsbesiktning också. Så både kontrollbesiktning och registrering, säger Mikael Jernberg.

För gemene man innebär en registreringsbesiktning att föraren har ett såpass omgjort fordon – eller att det saknas delar – att man behöver söka upp en bilprovning för att få fortsätta bruka sin ägodel.

– De hade gjorts om så att de inte längre kunde anses vara A-traktorer och då får man göra om den här registreringsbesiktningen. Om den inte uppfyller kraven då måste de få den att bli en A-traktor igen för att få köra den på sitt AM-körkort.

Körde personbil med mopedkörkort

Förutom att påtala bristerna rapporterades även en förare, en flicka född 2006, för olovlig körning under kvällen i väst.

– Det var inte en A-traktor längre, utan den var såpass omgjord att det var en personbil.

Av kanske förklarliga skäl möttes polisen av lite olika reaktioner hos de motorburna ungdomarna i samband med inspektionen.

– Det är ju inte så populärt att vi kontrollerar deras fordon, men de som inte hade några brister var ju glada, men det var inte heller någon som var aggressiv mot oss, utan det är som det är.

Däremot blev det inga rapporter eller diskussioner kring högspelande musik, eller förargelseväckande beteenden.

– Jag märkte inte av någonting, det var inget väsen över huvud taget.

Sofia, 15: ”Folk blir sura när man kommer med en A-traktor”Festen fortsätter i Kil: ”Det är såhär vi umgås”15-åring körde av vägen i A-traktor – åtalas för grovt rattfylleri

Artikeltaggar

A-traktorÅrjängBilburen ungdomBrott & blåljusOlovlig körningPolisenTöcksforsVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.