LEDARE: Tina Thörners bilskola inte bara ett kommunalt spex

Ledare
PUBLICERAD:
Rallystjärnan Tina Thörner utbildar Karlstads kommuns hemtjänst till att bli bättre bilförare. En bra satsning, inte minst som hemtjänstpersonal är en olycksdrabbad yrkesgrupp.
Foto: Tommy Andersson
Till en början låter det nästan som ett kommunalt spex, detta att Karlstad kommun anlitat rallystjärnan Tina Thörner för att lära hemtjänstpersonalen att köra bil bättre. Men Kommunalarbetarens nya granskning visar hur olycksdrabbade just den gruppen är på vägarna.

Börja räkna upp yrken som kör mycket bil i tjänsten så blir det lite tomt i skallen när man betat av de mest självklara: de som kör buss, taxi, färdtjänst, långtradare, budbilar och hanterar andra transporter. ”Hemtjänstpersonal” skulle inte höra till mångas första 20 gissningar över vilka som tillbringar mest arbetstid i en bil.

Men, som Sebastian Cisterna som ingår i hemtjänstens nattpatrull i Karlstad sa till VF häromveckan, kan även hemtjänsten under ett arbetspass köra uppemot 25 mil – och hemtjänstpersonal är faktiskt oftare inblandad i trafikolyckor än bussförare och taxichaufförer!

Det finns alltså mycket att vinna på att de kör både smartare och säkrare, och det är där rallyveteranen Tina Thörner kommer in. Hon ska använda sin expertis under det kommande året göra de många hundra anställda inom kommunens hemtjänst till bättre bilförare.

När kommunen själv uppmärksammat projektet, har mycket fokus helt naturligt hamnat på spännande teknikutveckling och på att ”smart” bilkörning sparar drivmedel och därför på samma gång billigare och mer miljövänligt. Det finns pengar för kommunen att spara på det med tanke på de höga bensin-, diesel- och elpriserna.

Det hela låter ju dessutom så spexigt och bildvänligt att uppmärksamma. En profilerad rallystjärna som lär hemtjänsten, varav inte helt få är medelålders kvinnor, sina knep. De kör hinderbanor och prövas av en speciellt framtagen mobilapp som sätter poäng över enskilda förares bilkörning.

Men efter att ha tagit del av Kommunalarbetarens pågående granskning av hur olycksdrabbade hemtjänstpersonalen över landet är, blir det uppenbart att det bortom det rubrikvänliga och lite spexiga finns mycket viktigt att hämta i kommunens satsning.

För granskningen visar att bilolyckorna i hemtjänsten som lett till personskador praktiskt taget fördubblats sedan 2011. Och olyckorna kan inte bara skyllas på ”halt väglag” och ”oplogade vägar”.

Forskningen visar att personalen ofta stressar på vägarna på grund av tajt schemaläggning där de ska hinna med fler besök på färre anställda och därför tillbringar mycket tid i bilen. Då är det lätt att frestas att trycka ner gasen lite extra för att tidsbristen inte ska drabba brukarna.

Kommunalarbetaren hänvisar i sin granskning bland annat till en några år gammal rapport från Arbetsmiljöverket där det speciellt påpekas att hemtjänsten som bransch hade ”ett anmärkningsvärt högt antal personskador”.

Att vård- och omsorgspersonal betalar för sitt fysiskt utmanande jobb med utslitning och smärta vet vi sedan länge, men hur ofta tänker vi på att de dessutom utsätts för risker i trafiken? Väldigt ofta utan att arbetsgivarna ens ägnat det en tanke, än mindre att de utbildats och tränats i exempelvis halkkörning på landsvägar.

Det är riktigt bra att denna satsning har prioriterats i Karlstad. Riktigt bra att hemtjänstpersonalen får bättre förutsättningar att göra sitt jobb utan att riskera liv och hälsa. Sen hade de förstås förtjänat fler kollegor att dela arbetsuppgifterna med.

Vem blir först att lova det i valrörelsen?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.