Hoppa till huvudinnehållet

Omstridd skola byggs ut – för 120 elever: ”Äntligen”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Eleverna Nova, Molly, Collin, Luuk hjälper till med spadtaget när byggstarten för utbyggnationen av Råda skola förkunnas.
Eleverna Nova, Molly, Collin, Luuk hjälper till med spadtaget när byggstarten för utbyggnationen av Råda skola förkunnas. Foto: Daniel Olausson

Nu påbörjas bygget av mellanstadiet i Råda skola.

En lång och omständlig process som slutligen går i mål när lokalerna står färdiga i augusti 2023.

– Äntligen står vi här, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Nova, Molly, Collin och Luuk hjälper med rappa skoptag till med det traditionsenliga spadtaget, vilket skolkamraterna nyfiket följer från insidan.

Det här är inte vilket bygge som helst. Det är starten för 4-6-delen på skolan, det ärende som splittrat både politik och väljare och som högst troligt var den enskilt viktigaste frågan som avgjorde valet 2018 till Oberoende realisters fördel.

Boo Westlund (OR), som drivit frågan i snart sju år, konstaterar själv att det är en seger för OR, och för möjligheten till att själv kunna påverka det som händer i kommunen.

– Men ser man också på vår befolkningsutveckling så är det på vår landsbygd vi växer. Den befolkningsökning vi har fått ser vi i byarna som Sunnemo, Mjönäs, Skymnäs, Råda och på Ekshärads landsbygd. Och de som tappar lite är ju tätorterna, säger han.

Staffan Call på Brixly presenterar projektet och visade bilder i både 2D och 3D för hur man tänker sig utbyggnationen av Råda skola, som när den är färdig blir mer än dubbelt så stor.
Staffan Call på Brixly presenterar projektet och visade bilder i både 2D och 3D för hur man tänker sig utbyggnationen av Råda skola, som när den är färdig blir mer än dubbelt så stor. Foto: Daniel Olausson

I Råda står barnen på kö. Därför ser man också glädjande på att Brixly ska bygga både skolan och förskolan Prästkragen som redan idag är smockfull med 44 barn.

– Det är två avdelningar där och nu gör vi tre. Vi kan inte använda övervåningen som det är idag på grund av brandkrav och tillgänglighet, så vi renoverar hela nu men bygger även om så att det blir tre avdelningar, säger Conny Meijer, fastighetschef på Hagfors kommun och projektledare för skolbyggnationerna.

För skolans del gör man en tillbyggnad söderut som bli två gånger så stor som den idag befintliga byggnaden. Sånär som på ett teknikrum byggs den i ett plan, den färgläggs på lite olika sätt, bland annat i Rådagrönt.

Ett smått historiskt spadtag en historisk torsdag i februari blir starten på det bygge som slutligen ska förse Råda med en nybyggd F-6-skola.
Ett smått historiskt spadtag en historisk torsdag i februari blir starten på det bygge som slutligen ska förse Råda med en nybyggd F-6-skola. Foto: Daniel Olausson

Man bygger för 120 elever och låter de elever som börjar fyran i höst gå kvar på skolan för att bli femmor när hela utbyggnaden är färdig till nästa höst.

Och själva bygget görs i åtta etapper, där man tidigt tar sig an utemiljön som bland annat innehåller en multiarena på skolgården.

– Ja, det har ju varit en byggarbetsplats här sedan 2018, konstaterar Conny Meijer.

– Det är också därför vi satsar med att börja med utemiljön, för den har varit eftersatt för barnen och det är något vi verkligen har tryckt på från verksamhetens håll, säger skolchef Jenny Dahlin.

Kommunalrådet Jens Fischer (OR) var en av flera som kunde konstatera att det äntligen är dags att bygga ut skolan.
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) var en av flera som kunde konstatera att det äntligen är dags att bygga ut skolan. Foto: Daniel Olausson

De båda projekten är budgeterade till 42 miljoner respektive 11,5 miljoner där Prästkragen ska stå färdigt redan i september.

Och med Kyrkhedens skola i Ekshärad, lärcentret i Hagfors och det blivande teknikhuset ser man en tydlig satsning på skolorna i kommunen.

– Jag tror rejält på framtiden här på landsbygden, men det gäller också att våga och satsa för att öka på attraktiviteten än mer, säger Jens Fischer.

Artikeltaggar

Boo WestlundBostad och byggenConny MeijerEkshäradHagforsJenny DahlinJens FischerRådaRåda skolaSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.