Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Porta Ryssland från alla internationella idrottstävlingar

Publicerad:
Figurer som Putin och Lukasjenko fattar makten i idrotten. Utnyttja det emot dem.
Figurer som Putin och Lukasjenko fattar makten i idrotten. Utnyttja det emot dem. Foto: Andrei Stasevich

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur länge låter ryssarna Putin hållas om Ryssland inte får arrangera eller delta i några internationella sportevenemang? Låt oss testa!

Nu var det inte många veckor sedan ledarsidan kritiserade att IOK tilldelade diktaturer olympiska spel, nu senast i Kina, trots avsaknad av demokrati och rättigheter – och trots aktivt förtryck och fängslande av minoritetsgrupper.

Men spelen rullade på. Pengarna ska in.

Inte känns det väl nu som en slump att Kinas bästa kompis Ryssland artigt väntade med att invadera Ukraina tills OS var över och idrottarna rest hem igen. Inte känns det väl heller som en slump att Kina, som en respons på hotande sanktioner, nu lovar upprätthålla leveranser till Ryssland och inte heller ansluter sig till de som fördömer invasionen.

Vad som däremot är än mer obegripligt är att det fortfarande på torsdagseftermiddagen är generande lågmält från delar av idrottsvärlden.

Svenska Bandyförbundet var föredömligt tydliga när de tidigt på torsdagen meddelade att de drar sig ur vårens VM-turneringar i Ryssland. Man önskar att andra förbund lämnade lika definitiva besked, men ju högre upp man kommer i idrottshierarkin har man sedan länge krokat arm med Putin och generöst belönat landet stora finaler och mästerskap.

Svenska skidförbundet säger stopp för tävlingar i Ryssland under våren - Internationella Skidförbundet har hittills inte gjort det.

Från Fifa och Uefa – där ryska energibolaget Gazprom är storsponsor av Champions League vars final skulle ha spelats i ryska St. Petersburg i maj, har det varit lika pinsamt luddigt. På torsdagseftermiddagen meddelades ändå att finalen skulle flyttas, ”på grund av situationen mellan Ryssland och Ukraina”. ”Situationen”, är det vad vi kallar det nu? Det är väl alla de där sponsorpengarna man är rädd att förlora.

Det kanske låter som en petitess i skuggan av ett krig att tro att idrottsarrangemang spelar roll när människors liv och frihet är satta på spel. Men i en värld där idrotten spelar så stor roll i mångas liv att det helt ärligt inte är direkt uteslutet att många frivilligt skulle välja bort demokrati om de bara matades med spännande fotbollsmatcher, är det kanske där ansträngningen att tvinga fram förändring i diktaturer borde fokuseras. Fotboll är ett opium för folket trots allt.

Skulle de stora förbunden sätta ned foten och hålla Ryssland och ryska pengar utanför alla internationella mästerskap, alla cuper och tävlingar skulle det nog ge snabbare resultat går det nog snabbare för folket att inspireras att störta en diktator än alla andra ekonomiska sanktioner i världen.

Idrotten kan inte fortsätta leva i sin lilla bubbla och låtsas opåverkade av politik. Inte när man just nu gör det med hjälp av ryska blodpengar.

Artikeltaggar

LedareOSRysslandUefaUkrainaUkrainakrigetVladimir Putin