Hoppa till huvudinnehållet

Planen: Så ska värmländska löftet klättra mot världstoppen

Publicerad:
Isak Reiersen och Johan Johansson på plats i Umeå vid sista hoppet på publiksträckan i centrala Umeå vid ”Red Barn Arena”.
Isak Reiersen och Johan Johansson på plats i Umeå vid sista hoppet på publiksträckan i centrala Umeå vid ”Red Barn Arena”. Foto: Johan Ekberg

Avåkningen – den klarade han av redan innan rallyt.

Värmländska jättelöftet Isak Reiersen, 18, är laddad inför VM-debuten som är startskottet på en häftig satsning.

– Målet är EM 2023, och JVM 2024, säger han.

Det är på bana, främst i crosskart, som Isak Reiersen i flera år visat vilken talang han är.

Men vid sidan har han tävlat i ungdomsklassen i rallyn, kört utom tävlan och utan noter på mindre tävlingar.

– Räknar vi bort dem blir det här min fjärde rallytävling, med noter och riktig bil. Så allt är väldigt nytt. Men jag tror det är bra att få en sån här genomkörare. Får man åka ett så här stort rally väldigt tidigt ger det mycket inför framtiden, i SM och allt som väntar.

Johan Johansson, som bland annat bredvid Dennis Rådström skaffat sig betydligt mycket mer erfarenhet, vet vilka råd han kommer att ge sin nye medtävlare.

– Det är viktigt satt vi får till en bra start. Ser till att njuta, ser till att ha jäkligt kul. Suga in alla intryck, lära oss så mycket vi kan – och få alla mil vi kan i kroppen. Att bara åka Svenska rallyt är en dröm för oss båda, säger co-drivern.

”En kvart från Colins”

Han är uppvuxen i Torsby Isak Reiersen, men nu bör han även på halvtid i Bada sydöst om tätorten.

– En kvart från Colins Crest, som han själv beskriver det.

Givetvis en ödets ironi att tävlingen han följt sedan barnsben nu flyttat tio timmar norrut när han har åldern inne för att debutera.

– Ja, jag kommer något år för sent. Att få köra på hemmavägarna i Torsby hade verkligen varit en dröm. Men jag måste säga, att få vara med i första tävlingen här i Umeå är också speciellt.

– Det här är en ny epok för Svenska rallyt, att kunna säga att man var med på första tävlingen är väldigt kul. Man får vända på det, allt har sitt slut och det är kul att få vara med i en ny era.

På väg mot klasseger

Isak Reiersen har dessutom ALLA möjligheter att inleda den eran med en seger.

Antalet startande i Rally4-klassen är nämligen ett enda ekipage.

Deras Ford Fiesta.

Grattis till segern!

– Haha, vi måste ta oss i mål först. Men gör vi det, då kan jag säga att jag vann min första VM-deltävling. Jag behöver ju inte nämna att jag var ensam i klassen, skrattar värmlänningen.

– Men vi ska ta oss dit också. Det är en utmaning, bara det.

Avåkningen avklarad

På väg till intervjun med VF-sporten fick Isak Reiersen en föraning om vad som kan ske. För plötsligt kom ett sms om att de skulle bli sena, plötsligt hade de fastnat då lömsk plogning gjorde att de sjönk ned mot en snövall.

– Bättre att ta avåkningen då än under tävlingen, skrattar Reiersen som fick hjälp av några boende i närheten med en traktor att dra loss bilen.

– De skrattade när jag sa att jag var här för att köra rallyt.

Och även om han är ensam i klassen kommer han inte smyga runt rallyt. Det blir attack, ändå.

– Jag vet att hornen växer ju när man sätter sig i bilen. Det kommer de göra nu också. Folk kommer köra av, folk kommer få problem. Kan vi hålla oss till en stabil fart hela rallyt tror jag vi kommer kunna klättra en hel del placeringar.

Isak Reiersen och Johan Johansson gör en målmedveten satsning mot toppen.
Isak Reiersen och Johan Johansson gör en målmedveten satsning mot toppen. Foto: Johan Ekberg

– Men huvudmålet är såklart att samla erfarenhet inför framtiden. Det är en långsiktig satsning som vi gör, det här är bara en del av den planen.

Så är karriärsplanen

Och det är en karriär inom rally som är målet.

– Rally har alltid varit min dröm, mitt mål. Men det är först nu när jag fyllt 18 jag kan göra det för fullt, på heltid.

SM är huvudmålet 2022.

– Det är huvudfokus. Vi får se om det kan bli något till annat rally, teamet och samarbetspartners är taggade för att jag ska köra här i Umeå. Vi får se vad det finns utrymme till framöver.

Och hur målinriktad Isak Reiersen är i sin satsning, det blir tydligt när han berättar om planen som är lagd även på längre sikt.

– Målet är att avancera progressivt. Jag var och testade en Rally3-bil i Norge nyligen, det är en möjlighet för framtiden. Planen är att jag ska köra EM 2023 och sen avancera till junior-VM 2024.

– Sen kan planen alltid ändras, men det är vad vi jobbar mot. Man måste alltid ha tydliga mål att jobba mot, och så ser de ut nu.

Artikeltaggar

Isak ReiersenRallySvenska rallytTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.