Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: I Miljöpartiet är vi gröna och inriktade på samverkan

Publicerad:
Robert Halvarsson och Monika Bubholz (MP).
Robert Halvarsson och Monika Bubholz (MP).

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter valet är vi beredda att utifrån vårt handlingsprogram förhandla med alla partier i Karlstad – utom Sverigedemokraterna, skriver miljöpartisterna Monika Bubholz och Robert Halvarsson i en replik på debattinlägget Ska miljöpartisterna vara trovärdiga måste de lämna borgerligheten.

Vänsterpartiets fullmäktigegrupp i Karlstad skriver i VF 15 februari att man delar Miljöpartiets radikala syn på rättvisa och nödvändigheten av att bygga ett samhälle som håller ihop – och att Miljöpartiet därför innan nästa val borde lova att söka samarbete vänsterut.

För det första vill vi tacka för berömmet, då Vänsterpartiet i Karlstad uppskattar våra politiska förslag för att främja jämlikhet, social hållbarhet och fokus på bättre trygghet för människor som är sjukskrivna, arbetar i låglöneyrken och kämpar på marginalen.

En kritik Vänsterpartiet har är vårt politiska samarbete i Karlstads kommun. Då vill vi lyfta blicken lite och påpeka att i Värmland har Vänsterpartiet anammat en öppnare hållning, där de i budgetfrågor samarbetat med Värmlandssamverkan, som också inbegriper de borgerliga partier fullmäktigegruppen för V i sin debattartikel förkastar.

Vi vill inte kritisera Vänsterpartiet för dubbelmoral, utan konstaterar att det alltid går att ha åsikter om andra partiers samarbeten även om man i grund och botten finner saker man uppskattar i själva sakfrågorna hos den andre.

Vi kommer att hålla den linje vi har haft i alla år i karlstadspolitiken. Vi går till val på grön, radikal politik för att bygga ett hållbart Karlstad där vi lever på ett hållbart sätt som gör att planeten har en framtid. Vi ser att den traditionella politiska skalan mellan höger och vänster har brister, och prioriterar en linje där frihet och rättvisa går hand i hand. Vår prioritet är alltid det gröna, hållbara och solidariska, mot en grå betongpolitik som knappast gör människor särskilt glada.

Vi har tillsammans i vår miljöpartietförening i Karlstad skrivit ett handlingsprogram med politiska förslag som vi går till val på. Efter valet är vi beredda att utifrån detta program förhandla med alla partier i Karlstad – utom Sverigedemokraterna.

Vi vill vara konstruktiva och ge och ta i politiken. Så är det i en demokrati. Ingen kan få igenom allt i sitt program. För oss är det viktigaste inte alltid om bussen är statlig eller privat ägd – utan att den går på förnyelsebart, är attraktiv för pendlaren och anställda har goda villkor. Så ser vi på många frågor.

I Arvika har vi i Miljöpartiet nått överenskommelse med Socialdemokraterna – liksom i Årjäng där även Centern ingår i samarbetet. I Kristinehamn med borgerliga partier. I sju år har vi bildat regering i Sverige tillsammans med Socialdemokraterna. I Karlstad har vi genom åren samverkat med olika partier. Nu gläds vi åt det samarbete vi har haft den här mandatperioden med det blågröna styret, där vi gemensamt jobbar för såväl ekologisk, social som ekonomisk hållbarhet.

Så vi tackar för artikeln. Vi är alltid öppna för samtal med kommunfullmäktiges partier. Ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart Karlstad är vår utgångspunkt.

Monika Bubholz

Robert Halvarsson

Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Karlstad

Artikeltaggar

DebattKarlstadMiljöpartietMonika BubholzRobert Halvarsson