Hoppa till huvudinnehållet

Stort behov av nya mekaniker och tekniker enligt rapport

Publicerad:
Det finns goda möjligheter för utbildade bilmekaniker att få jobb. Det visar en rapport från Transportföretagen.
Det finns goda möjligheter för utbildade bilmekaniker att få jobb. Det visar en rapport från Transportföretagen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Motorbranschen skriker efter arbetskraft. Det visar Transportföretagens senaste rapport.

I Värmland, Dalarna och Gävleborg uppskattas rekryteringsbehovet till 590 personer de närmaste tre åren.

Enligt rapporten från transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation är behovet av ny arbetskraft större än någonsin. På Sverigenivå handlar det om 6 800 personer, främst inom yrkeskategorierna tekniker, mekaniker och kundmottagare/planerare.

– Om företagen inte hittar personal med relevant utbildning kan följderna bli allvarliga för hela samhället, säger Caj Louma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att 63 procent av de företag som behöver rekrytera personal upplever att det är ett problem att hitta personer med rätt kompetens.

– Svårigheterna att hitta personal med relevant utbildning begränsar företagens möjlighet att kunna utvecklas och därmed också deras möjligheter att investera i ny teknik och att växa, säger Louma.

Värmland utgör tillsammans med Dalarna och Gävleborg region norra Mellansverige. Där uppskattas behovet till 2024 vara 590 nya medarbetare. Drygt hälften av dem bör vara tekniker. Behovet av nya fordonslackerare är dock marginellt.

I ett avseende sticker Värmland, Dalarna och Gävleborg ut och det är i andelen kvinnor. På riksnivå är fördelningen 90/10 i mäns favör. I region norra Mellansverige är andelen kvinnor tolv procent.

– Motorbranschen har under senare år genomgått en stor modernisering och förändring genom teknikutveckling och digitalisering. Det gör branschen i flera avseenden mera attraktiv och skapar dessutom ökad jämställdhet. Fler behöver få kännedom om detta särskilt nu när gymnasievalet står öppet, säger Caj Luoma.

Han lägger till att 70 procent av de färdigexaminerade eleverna från gymnasieskolans fordons- och transportprogram har en etablerad anställning inom ett år. Enligt Transportföretagen är det den högsta siffran av alla gymnasieprogram.

Artikeltaggar

ArbeteTransportföretagenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.