Debatt: Stabil el till folket

Debatt
PUBLICERAD:
Sveriges elproduktion hade varit billigare och stabilare med kärnkraft, menar debattören.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Wolfgang Ranke, medlem i Värmland mot kärnkraft, skriver i en replik att han är emot kärnkraft. Med den bakgrunden spelar det ingen roll vilka argument som kommer framföras till honom, Ranke är redan övertygad motståndare till en öppen diskussion om hur vi kan få stabil och billig el, menar moderaten Marléne Lund Kopparklint.

Regeringens beslut att, på ideologisk grund, stänga ned kärnkraften i Ringhals 1 och 2 raderade leveranssäker elproduktion motsvarande nästan 10 procent av Sveriges årliga elkonsumtion. Det stjälper våra möjligheter att minska våra utsläpp så snabbt som möjligt och motverkar därmed den gröna omställningen.

De senaste 15 åren har andelen eluppvärmda hus ökat från 40 till 50 procent till följd av minskat oljeberoende, något som i grunden är bra. Men i en färsk rapport från SBAB pekar de på att detta gör småhusägare än mer känsliga för varierande och höga elpriser, och att det riskerar leda till att husägarna får se sina hus minska i värde. Jag saknar en diskussion om hur dessa kostnadsökningar slår mot Värmland, särskilt de som har minst marginaler. Folk ska inte behöva gå från sina hem för att politikerna ska bedriva någon form av ideologiskt experiment med elpriserna.

Innan jul presenterade Moderaterna ett förslag om att slopa skatten på el under januari och februari. Det hade motsvarat en minskad kostnad för el på 1500–2000 kronor i månaden under januari och februari för en villa i Forshaga, beroende på uppvärmning. Även tjänsteföretag som betalar full elskatt skulle få ta del av sänkningen, något som hade varit en rättvis åtgärd nu när de rekordhöga elpriserna gjort att statens skatteintäkterna på el varit stora. Staten ska inte stapla pengar på hög när vanligt folk inte har råd med elräkningarna.

Men det är väl också här som skiljelinjerna tydliggörs inför valet i höst. Antingen röstar man för de som anser att stabil el är en lyxvara som tillhör det förgångna, eller så röstar man på partier som tror på en mångfald av energislag för att se till att Sverige har stabil och tillräcklig elproduktion även när det inte blåser. Däribland ingår kärnkraften, även om Wolfgang Ranke redan har bestämt sig.

Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.