Hoppa till huvudinnehållet

VF Hockey: ”Jag var i kontakt med Thomas Mitell redan i höstas”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Färjestads sparkade general manager Peter Jakobsson gästar det senaste avsnittet av VF-sportens hockeypodd VF Hockey.
Färjestads sparkade general manager Peter Jakobsson gästar det senaste avsnittet av VF-sportens hockeypodd VF Hockey. Foto: Tommy Andersson

Tre månader har gått sedan han fick sparken som general manager för Färjestad.

Nu gästar Peter Jakobsson VF Hockey för att berätta om lagbygget, vad som blev hans fall – och tränarna han pratade med i höstas.

– Jag ringde Thomas Mitell, och det var andra gången vi pratats vid, säger Jakobsson i podden.

Några dagar efter att han fått sparken som general manager för Färjestad talade Peter Jakobsson exklusivt ut i VF-sporten då han för första gången efter beskedet berättade om sina tankar.

Tre månader senare har han hunnit vila upp sig, åka på en solsemester – och landa än mer i allt.

I det senaste avsnittet av VF-sportens podcast VF Hockey berättar Jakobsson öppet och ärligt om många ämnen, som den avsky han känner inför allt hat som hans son Carl fått ta emot på sociala medier bara för att han hade sin pappa som chef.

Han berättar även om det han, i efterhand, tror blev hans fall som GM i FBK:

– Jag var för tydlig. Jag ville att vi skulle ställa högre krav. Att vi skulle blåsa av övningarna när någon gjorde fel. Att vi skulle bänka folk när de inte presterar. Jag ville ha en högre kravställan och högre intensitet på träningar, säger Jakobsson i podden och fortsätter:

– Det är vad jag tror. Sen har många andra sagt att jag var för närvarande, att jag var i omklädningsrummet. Vilket jag inte håller med om, för jag har aldrig varit med på en matchgenomgång. Men självklart var jag nere varje dag och stämde av – annars hade jag inte gjort mitt jobb som sportchef.

Jakobsson berättar även i podden utförligt kring hur tankarna kring lagbygget gick, om detaljen som gjorde att torsdagens målvaktssuccé Dennis Hildeby fick vara kvar trots att han var skadad och varför han inte tycker att stjärnbackarna Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen borde spela tillsammans.

”Jag gillar Peter”

Och för första gången berättar Jakobsson själv även om det som rapporterats, att han under höstens kräftgång förde en dialog med tidigare Malmö- och Brynästränaren Peter Andersson om att potentiellt ersätta Johan Pennerborn i Färjestads bås.

– Det är en skyldighet som ansvarig sportchef att sondera terrängen. Peter var en av de som var lediga och fanns på marknaden. Jag gillar Peter, Peter gillar Karlstad och har en historia i Färjestad.

– Så ja, jag hade samtal med Peter men sen blev det inte mer än så, säger Jakobsson och avslöjar att han även hade en dialog med ett annat tränarnamn.

Thomas Mitell har varit Färjestadsaktuell vid ett par tillfällen.
Thomas Mitell har varit Färjestadsaktuell vid ett par tillfällen. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Den Thomas Mitell som nu, enligt uppgift, är klar som ny FBK-tränare från nästa säsong.

– Jag stämde av när han fick gå från Chicago. Det är så man måste jobba, ha en relation med de som finns där ute. Ha en närhet, annars gör man inte sitt jobb.

Med tanke på det som rapporterats, lät han sugen på Färjestad?

– Haha, det vet jag inte. Där och då var han kvar i USA och skulle landa i saker och ting. Det var andra gången under de år jag hade GM-jobbet som jag pratade med honom, och första gången var det faktiskt han som ringde mig. Så det ska bli spännande att se var det landar.

Tror på minst semi

Men Jakobsson är positiv till Färjestads chanser framöver.

Han nämner i podden värvningen av Theodor Lennström som en nyckel – och han ser ett lagbygge som han till stora delar själv byggde för att gå långt i ett slutspel.

– Det finns en tyngd i laget som vi kanske inte haft på länge, även det året när vi spelade semifinal mot Djurgården. En kille som Jacob de la Rose kan bli MVP i ett slutspel, och man behöver ha såna spelare som kan stå upp, säger Jakobsson.

– En kvartsfinalserie mot vilket lag som helst som ska slå det här gänget fyra gånger... Det blir inte lätt för något lag. Topp sex ska man nå, inget annat är godkänt trots starten som var. Det här laget ska spela semifinal, om alla är tillgängliga och friska.

Lyssna på podden i sin helhet här:

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyPeter JakobssonTomas MitellVF Hockey

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.