Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen: ”Gränsrevir kan pekas ut igen”

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Maria Falkevik presenterade licensjaktbeslutet i höstas då Römskogsreviret pekades ut som ett av två jaktområden i Värmland. Hon menar att den senaste tidens rättsprocess i Norge nu gett prejudikat som gör det möjligt att peka ut gränsrevir som delas mellan länderna även kommande år.
Maria Falkevik presenterade licensjaktbeslutet i höstas då Römskogsreviret pekades ut som ett av två jaktområden i Värmland. Hon menar att den senaste tidens rättsprocess i Norge nu gett prejudikat som gör det möjligt att peka ut gränsrevir som delas mellan länderna även kommande år. Foto: Tommy Andersson

Åtta av nio vargar i tilldelningen fälldes och licensjakten är nu avlyst i Värmland. I Norge fortsätter dock jakten ett par veckor till och gränsrevir kan pekas ut även i framtiden.

– Vår bedömning är att rättsläget är betydligt klarare nu, säger Maria Falkevik.

Hon är rovdjursansvarig vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland och summerar på onsdagen årets licensjakt på varg i Värmland, där åtta av totalt nio vargar i tilldelningen fälldes.

Nio vargar i två gränsrevir får skjutas i licensjakten

Jägareförbundet Värmland har skickat en begäran till Naturvårdsverket om förlängd jakttid även i den värmländska delen av Römskogsreviret, men myndigheten har ännu inte fattat något beslut i frågan.

Inget besked om förlängd licensjaktEn varg återstår i Römskog: ”Vi begär utökad jakttid”

Länsstyrelsen konstaterar i sin summering att det inte är aktuellt för länsstyrelsen att ansöka om förlängd jakttid. Däremot ska vinterns licensjakt nu utvärderas med berörda parter för att ”få en gemensam bild över i vilka situationer det skulle vara lämpligt och juridiskt möjligt att göra ändringar av såväl jakttid som tilldelning i framtida beslut”.

– Vi har redan inbokade möten. Det handlar bland annat om hur vi kan anpassa besluten även efter 1 oktober om det krävs, säger Maria Falkevik.

Det vill säga det datum då beslut om licensjakt måste ha fattats för att det ska finnas tid för överklagandeprocess. Sådana processer blev det även denna gång, men flera länsstyrelser hann också modifiera sina beslut under processens gång. Bland annat om ökad tilldelning i ett revir som delas av Örebro, Dalarna och Västmanland.

– Där svarade förvaltningsrätten att den typen av ändring kan man inte göra, men den domen var inte helt tydlig, så där har berörda länsstyrelser överklagat till kammarrätten, säger Maria Falkevik.

Läs också

Vinterns licensjakt i Värmland bedrevs i två revir. Dels Immenreviret som delas med Örebro län, öster om Storfors, där alla sex vargarna i tilldelningen fälldes. Dels i Römskogsreviret, som delas med Norge, där två av tre vargar i tilldelningen fälldes. Jaktområdet minskades också under pågående licensjakt, till att gälla skogarna mellan Töcksfors och Östervallskog, eftersom varginventeringen som pågått samtidigt visat att 70 procent av reviret finns i Norge.

Jaktområdet minskas i RömskogVargjakten: Området krymper men antalet består – ”Förstår inte hur de tänker”

Även i grannlandet skulle jakten avslutas 15 februari, men på tisdagen beslutade norska regeringen om ”extraordinärt uttag av varg”. Jakttiden förlängs till 1 mars och statliga jägare ska nu se till att alla tio vargar som återstår i kvoten i den norska delen av Römskogsreviret fälls. Jakten förlängs även i Bograngenreviret, som tillkom sent i processen. Även det reviret delas med Värmland, men huvuddelen ligger i Norge. Där ska sju vargar som återstår i kvoten fällas de kommande veckorna.

Jägarna som ska sköta den fortsatta norska jakten är anställda av Statens naturoppsyn.

– Det är samma myndighet som sköter rovdjursinventeringen. Vi har inte riktigt någon motsvarighet till den myndigheten i Sverige, säger Maria Falkevik.

– En stor skillnad mellan länderna är att i Norge handlar det om att besluten ska verkställas. Medan besluten i Sverige handlar om att man får genomföra jakt.

Samarbetet mellan grannländerna har fungerat bra, menar Maria Falkevik. Trots olika juridiska systemen och trots att rättsprocessen på norsk sida fördröjde jaktstarten där.

– Det sista som hände i den norska processen var att lagmansrätten konstaterade att beslutet var lagligt. Så då är ju det prövat. Ska det överklagas nästa gång krävs att det finns något annat att pröva. Vår bedömning är att rättsläget är betydligt klarare nu och att det är möjligt att peka ut gränsrevir även i fortsättningen.

I norska regeringens beslut om förlängd jakttid står att det är mycket viktigt att vargar från Settenreviret, som gränsar till Römskogsreviret, inte fälls av misstag i den fortsatta jakten.

– Settenreviret är Skandinaviens genetiskt mest värdefulla revir. Hade vargarna där inte fått valpar kanske vi inte ens kunde ha beslutat om licensjakten i vinter. Det är på den nivån. Så där får det inte bli fel, säger Maria Falkevik.

Artikeltaggar

Djur och naturJaktLänsstyrelsenMaria FalkevikMiljöNaturvårdsverketStorforsTöcksforsVargar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.