Debatt: Bakläxa för Vänsterpartiet i fråga om Gottbol

Debatt
PUBLICERAD:
Ta till er det som vi i Gottbolsgruppen tagit fram för att rädda ett känsligt kulturlandskap, skriver debattörerna till Vänsterpartiet.
Foto: Lillvor Ivarsson/privat
Vänsterpartiet verkar ha så lite kunskap om sakförhållanden att det finns anledning att ifrågasätta partiets ställningstagande att förorda byggnationen av villor i Gottbol, skriver företrädare för Arbetsgruppen för Gottbols bevarande i en replik på debattinlägget Nybygge kan bli ett lyft för Rudskoga

Man får aldrig sluta att förvånas. I en debattartikel i VF 12 februari, kan man mellan raderna läsa att Vänsterpartiet i Kristinehamn krokar arm med kapitalet. De förordar att ett utsocknes fastighetsbolag i vinstsyfte kan bygga 17 (sjutton) villor intill Gottbols badplats i Rudskoga.

Detta gör partiet utan att på plats i Gottbol ha informerat sig om vad närboende och andra intressenter har att säga om byggplanerna. Alla partier i kommunfullmäktige bjöds in till informationsträff i somras. Bland de som inte kom, fanns Vänsterpartiet.

Stora delar av debattartikeln, 12 februari, ägnas åt att nedvärdera vårt uppsåt, att med välgrundade sakargument visa på det olämpliga i att bebygga åkermark som på flera sätt är helt unik.

Vi får veta att vi ägnar oss åt skyttegravskrig. Vi får veta att oro och osäkerhet leder till att vi bara ser nackdelar som förlorad åkermark, saboterat viltstråk och trafikproblem. Vi får veta att vi räds förändringar.

Slutsats: Vänsterpartiet förbehåller sig rätten, att på ett nedlåtande sätt veta bättre än de som i framtiden kanske tvingas leva med ett bygglovsbeslut som för all framtid förstör ett i alla avseenden känsligt kulturlandskap och påverkar en viktig rekreationsplats.

Stranden är ett mycket stort besöksmål. Det finns svepande formuleringar om skola, affärsverksamhet och kollektivtrafik. Vi som känner till bygden, vet att både kollektivtrafik och affärer sedan länge är borta.

Bygdens äldre kommer heller inte att ta lån på miljoner för att bygga, när det finns ett väletablerat område med välskötta hyresrätter i markplan i Skottlanda.

V har också delvis pekat ut fel område för byggnationen. En direkt felaktighet i debattartikeln, är att en eventuell byggnation kommer att innebära bättre parkeringsmöjligheter för badgäster i Gottbol. Det stämmer inte! I markägarens byggplaner ingår inte fler parkeringsplatser – endast tomter för husbygge. Kommunen äger ingen mark i Gottbol.

Har Vänsterpartiet så lite kunskap om sakförhållanden, finns det all anledning att ifrågasätta ställningstagandet att förorda byggnationen av villor i Gottbol.

Vi har gjort vår hemläxa. I stället för att bara sitta och gnälla, har vi satt oss in i beslutsprocessen, vi har kontaktat myndigheter, vi har samlat fakta om hur liknande ärenden har hanterats.

Vi vet även att sandstranden i Gottbol är näst intill unik. Vänsterpartiet har en hemläxa att göra. Ta till er det som vi i Gottbolsgruppen tagit fram för att rädda ett känsligt kulturlandskap. Prata med oss. Lyssna på våra argument. Fatta inga beslut över våra huvuden!

Arbetsgruppen för Gottbols bevarande

Ingegerd och Bengt Pettersson

Jan och Marita Sidén Torbjörn

Ulla Rudmalm

Magnus Annerfalk

Mona Grönlund Karlsson

Morgan Karlsson

Kerstin Bruno

Robert Arvidsson

Diana Broqvist

Ola Eriksson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.