Hoppa till huvudinnehållet

S vill flytta lekplatsen på Skutberget: ”Viktigare för barnen än en prestigeseger”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Socialdemokraterna vill lägga ner den juridiska processen kring en äventyrslekplats på Skutberget. I stället kommer partiet att yrka på att flytta lekplatsen utanför strandskyddat område.
Socialdemokraterna vill lägga ner den juridiska processen kring en äventyrslekplats på Skutberget. I stället kommer partiet att yrka på att flytta lekplatsen utanför strandskyddat område. Foto: Tommy Andersson

Flytta äventyrslekplatsen utanför strandskyddat område och sök dispens för klätterredskapet på Skutberget.

Det anser Socialdemokraterna i Karlstad.

– Det är viktigare att barnen får en lekplats i sommar än att vinna en prestigeseger i en domstol om ett halvår eller ett år, säger Anders Tallgren (S).

I december 2021 fick Karlstads kommun bakläxa av mark- och miljödomstolen. Den planerade äventyrslekplatsen, arbetet avbröts tidigt våren 2021, på Skutberget ligger delvis inom strandskyddat område och kräver enligt domstolen dispens. Stadsbyggnadsnämnden har utfärdat en dispens, men på felaktiga grunder enligt domstolen.

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, skickade den 29 december in en blank överklagan till mark- och överdomstolen och begärde anstånd med på vilka grunder kommunen vill driva ärendet vidare.

Läs också

I morgon onsdag ska teknik- och fastighetsnämnden och stadsbyggnadsnämnden ta ställning till den skrivelse som kommunens jurister författat. Socialdemokraterna yrkar på att lägga ner den juridiska processen.

– Runt 70 procent av lekplatsen ligger redan utanför strandskyddat område. Flyttar man resterande 30 procent några meter och vrider lite på utformningen tror vi att det går att få den färdigställd till sommaren, säger Anders Tallgren (S), vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, och fortsätter:

– Sedan kanske det är möjligt att juridiskt vinna målet, men nu försöker vi göra bra saker.

Gör kommunen slag i saken blir det ingen lekplats i sommar. Mål i överdomstolen tar tid. Tanken var att lekplatsen skulle stå klar till förra sommaren.

När det gäller klätterredskapet, som står på strandskyddat område, vill S att teknik- och fastighetsnämnden söker dispens och inte fortsätter tvista om ställningen är dispenspliktig eller inte.

– Vi vill välja en enklare väg, det mesta talar för att man får dispens. Det börjar bli en absurd nivå när kommunens jurister knyts upp för sådana här ärenden, säger Tallgren.

Lekplatsens tänkta entré ligger i anslutning till motionsspåret.
Lekplatsens tänkta entré ligger i anslutning till motionsspåret. Foto: Tommy Andersson

Nämndens arbetsutskott tog förra onsdagen inte ställning i frågan. Ordförande Henrik Lander kunde inte delta i mötet.

– Det är lätt att säga att vi inte ska gå vidare, men frågan är större än bara Skutberget, säger Lander.

Han vill ha klarlagt vilka konsekvenser det skulle få om kommunen godtar domen i mark- och miljödomstolen.

– Vi har gjort grillplatser och sittplatser inom strandskyddat område tidigare på Skutberget och i våra naturreservat och längs vandringsleder som vi inte sökt dispens för. Om vi accepterar vi domen, behöver vi då söka dispens varje gång vi vill göra en grillplats vid en sjö. Det blir en fördyring.

Han understryker att det inte är en slump att äventyrslekplatsen på 3 000 kvadratmeter är tänkt att ligga nära strandlinjen.

– Tanken är att lekplatsen ska vara synlig från badplatsen. Föräldrarna ska kunna ligga kvar på stranden och ha ögonkontakt med barnen på lekplatsen, säger Henrik Lander.

Strandskyddet på platsen är 100 meter.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstadLekplatserPolitikSkutberget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.