Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Ska miljöpartisterna vara trovärdiga måste de lämna borgerligheten

Publicerad:
Vill miljöpartisterna tas på allvar måste de lämna borgerligheten och komma över på vänstersidan, menar debattörerna.
Vill miljöpartisterna tas på allvar måste de lämna borgerligheten och komma över på vänstersidan, menar debattörerna. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Menar miljöpartisterna allvar med sin ambition att göra Karlstad, Sverige och världen mer grön och rättvis måste man också visa det i handling. Då måste de lämna det borgerliga styret i Karlstad, menar Vänsterpartiets fullmäktigegrupp i Karlstad i en replik på Monika Bubholz och Robert Halvarssons debattinlägg Nu måste vi minska klyftorna i spåret av corona.

I VF den 7 februari gör Monika Bubholz och Robert Halvarsson (MP) i sin debattartikel en alldeles utmärkt beskrivning av vår samtid med allt större klyftor och utanförskap.

Bubholz och Halvarsson radar upp samhällsproblem som måste lösas och här är vi rörande överens. Det är helt enkelt glädjande att Miljöpartiets språkrör i Karlstad kommun landar i en snarlik problembeskrivning av samhället som Vänsterpartiet gjort sedan länge.

Problemet med debattartikeln är trovärdigheten. Miljöpartiet i Karlstad liksom i flera andra kommuner och regioner, ingår i borgerliga styren. I Karlstads fall en minoritet med M, KD, L och C. Ett styre som dessutom är beroende av att SD är med på tåget inför varje beslut.

Om man väljer att sätta sig i knä på denna trojka av konservatism, marknadsliberalism och nationalism, framstår man inte som de största ivrarna att försvara den svenska modellen, löntagarna, de sjuka, pensionärer och skolbarn.

Utifrån de åsikter som beskrivs i debattartikeln, blir det fullständigt obegripligt hur MP valde att ingå i ett styre som ger en helt annan verklighetsbeskrivning och som inte nämnvärt bryr sig om varken klyftor, en rättvis klimatomställning eller människor som slitit ut sig på sina arbeten.

Det här är samarbetspartier som i beslut efter beslut, visar på raka motsatsen. Dessutom har den styrande minoriteten under denna mandatperiod drivit frågor som är direkt miljöfientliga som grustäkter nära samhällen och exploatering av både Månsberget och Skutberget.

Vi antar att MP Karlstad med sina språkrör Monika Bubholz och Robert Halvarsson i spetsen inte tänker ingå i ett liknande styre framöver. För om man menar allvar med sin ambition att göra Karlstad, Sverige och världen mer grön och rättvis måste man också visa det i handling.

Vi hoppas att Miljöpartiet nu efter att man tydligt visar var man står ideologiskt inför valet den 11 september, deklarerar att man söker samarbete med dagens opposition till vänster och klargör för väljarna att det är här svaren och lösningarna finns för att förändra samhället och få bukt med de skenande klyftorna.

Vänsterpartiets fullmäktigegrupp Karlstad kommun:

Björn Molin

Parvane Assadbegli

Per Strömgren

Lena Grip

Håkan Olsson

Anders Hammarström

Artikeltaggar

DebattKarlstadMiljöpartietMonika BubholzRobert HalvarssonVänsterpartiet