Hoppa till huvudinnehållet

Så ser de på framtiden efter pandemin

Publicerad:
Samtalsledare Helene Wadensjö och panelen bestående av Lena Gjevert, Marianne Utterdahl, Johan Sterte, Elisabeth Kihlström och Henric Svensson.
Samtalsledare Helene Wadensjö och panelen bestående av Lena Gjevert, Marianne Utterdahl, Johan Sterte, Elisabeth Kihlström och Henric Svensson. Foto: HP Skoglund

Vad har pandemin lärt oss? Och vad tar vi med oss för framtiden?

Det var grundfrågorna i en paneldialog under måndagen.

– Det stora lyftet var digitaliseringen. Där tog vi ett femårskliv framåt, säger Johan Sterte.

Han är rektor vid Karlstads universitet som tillsammans med Region Värmland arrangerade Forum Värmland på måndagen. En heldagskonferens om forskning inom hälso- och sjukvården.

Årets upplaga av forumet, det åttonde i ordningen, hade av förklarliga skäl stort fokus på pandemin och sändes just digitalt, via mötesverktyget Zoom. Merparten av måndagens talare fanns dock på plats på Karlstad CCC.

Forum Värmland 2022 arrangerades på Karlstad CCC och sändes via mötesverktyget Zoom.
Forum Värmland 2022 arrangerades på Karlstad CCC och sändes via mötesverktyget Zoom. Foto: HP Skoglund

– En framgångsfaktor har varit samverkan med lärosäten och med kommunerna. Vi har gjort det här tillsammans och vi har inte bara pratat. Vi har gjort saker, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert, en av sex deltagare i panelen som vid lunchtid förde dialog om lärdomar från pandemin och framtidsspanade.

– Hur snabbt det gick att ställa om är det jag tar med mig. Jag är djupt imponerad, säger regionrådet Marianne Utterdahl (SIV), om sina lärdomar från pandemin.

– Nätverksbyggandet har tagit otrolig fart, säger regionrådet Elisabeth Kilhström, som betonar att samverkan med ideella organisationer och näringslivet också varit viktig under pandemin.

– Men vi har också lärt oss att vi har mycket att jobba med när det gäller ojämlikhet och hälsa, säger folkhälso- och kulturdirektör Henric Svensson.

MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson var med på länk.
MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson var med på länk. Foto: HP Skoglund

– Det är alldeles fantastiskt hur enskilda människor ställt om utan att vara tvingade. Det visar att det finns tillit till systemen och till andra människor. Vi litar på varandra och på institutionerna. Men jag tror att bilden av hur vi hanterat pandemin kommer att vara en helt annan när coronakommissionen presenterar sin rapport om några dagar, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB, den ende av paneldeltagarna som inte är på plats på CCC.

– Jag är inte lika orolig för coronakommissionens rapport. Jag vill påminna om att den senaste Förtroendebarometern visar att förtroendet ökat allra mest för sjukvården under den här tiden. Så domen från folket har varit positiv, säger Johan Sterte.

”Utbildning är en förutsättning för att vi ska kunna hantera kriser”, säger rektor Johan Sterte, flankerad av regionpolitikerna Marianne Utterdahl och Elisabeth Kihlström.
”Utbildning är en förutsättning för att vi ska kunna hantera kriser”, säger rektor Johan Sterte, flankerad av regionpolitikerna Marianne Utterdahl och Elisabeth Kihlström. Foto: HP Skoglund

Han berättar att han under inledningen av pandemin körde bil och lyssnade på en partiledardebatt där det mest var fokus på brott och straff. Men på senare tid tycker ha sig ha märkt att allt fler lyfter utbildning och forskning som viktiga frågor i debatten.

– Utbildning är en förutsättning för att vi ska kunna hantera kriser. Men information och kommunikation är också viktigt. Det är konspirationsteoretikernas värsta fiender.

– Den stora utmaningen är hur vi ska förbereda oss för nästa kris. För det enda vi vet om den är att den kommer att vara något helt annat, säger Morgan Olofsson, som oroas av den senaste tidens utveckling i Ryssland och gränsen mot Ukraina.

Artikeltaggar

Elisabeth KihlströmJohan SterteKarlstadKarlstads universitetLena GjevertMarianne UtterdahlMSBRegion VärmlandSkola och utbildningVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.