Hoppa till huvudinnehållet

En varg återstår i Römskog: ”Vi begär utökad jakttid”

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Gunnar Glöersen,  här till vänster i bild i samband med licensjakten på varg 2017, säger att jägarna begär att länsstyrelsen ska förlänga jakttiden i Römskogsreviret.
Gunnar Glöersen, här till vänster i bild i samband med licensjakten på varg 2017, säger att jägarna begär att länsstyrelsen ska förlänga jakttiden i Römskogsreviret. Foto: Jeanette Dahlström

En varg och en dag återstår i licensjakten i Römskogsreviret.

– Jag satte mig precis och ska skriva en begäran om utökad jakttid, säger Gunnar Glöersen.

Han är jaktvårdskonsulent och rovdjursexpert på Jägareförbundet och kommunikationsansvarig för jägarna som deltar i licensjakten i den värmländska delen av Römskogsreviret. Från början var det tänkt att denna jakt skulle samordnas med licensjakt även i den norska delen av gränsreviret. Men jakten i grannlandet stoppades av Oslo tingrett. I fredags hävdes dock det förbudet av överinstansen Borgarting lagmansrett.

Läs också

Totalt omfattar den norska licensjakten fyra revir i den så kallade ulvesonen i skogarna mot Sverige och Värmland. Under första jaktdagen i helgen fälldes nio vargar enligt NRK. En i Slettåsreviret och alla åtta i Hornmoenreviret. I de två gränsreviren mot Värmland, Bograngen och Römskog, fälldes dock ingen.

– De har haft problem med aktivister som limmat igen lås till vägbommar. Men i huvudsak handlar det om att de har för lite spårsnö, säger Gunnar Glöersen som varit i kontakt med de norska jägarna.

Licensjakten får pågå till och med 15 februari. Nu begär jägarna på båda sidor gränsen förlängd jakttid.
Licensjakten får pågå till och med 15 februari. Nu begär jägarna på båda sidor gränsen förlängd jakttid. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Brist på spårsnö hindrar även jakten i den värmländska delen av Römskogsreviret. Även om det snöade en del över Karlstadsområdet under natten mot måndag kom inte lika mycket i trakterna mellan Östervallskog och Töcksfors där licensjakten får pågå i den värmländska delen av Römskogsreviret.

Jaktområdet minskas i Römskog

– Det är för dåliga spårförhållanden. Så nu har jag satt mig och ska skriva en begäran till länsstyrelsen om utökad jakttid, säger Gunnar Glöersen.

Enligt nu gällande beslut får licensjakten pågå till och med 15 februari, alltså tisdag den här veckan. Totalt tre vargar får fällas och en återstår.

Ännu en varg fälld: ”Vi begär utökad tilldelning”Efter begäran om utökad vargjakt: ”Vi gör löpande bedömningar”

Även på norsk sida är det 15 februari som är sista jaktdag. Men när lagmansrätten godkände jakten i fredags sa norska jägarförbundets ordförande att de ska ansöka om utökad jakttid till 31 mars. Även norska miljöministern sa i ett uttalande att regeringen överväger åtgärder som gör det möjligt att skjuta alla vargar i tilldelningen.

– Men jag pratade med min kontakt på norska jägarförbundet nu på morgonen och de har fått signaler från departementet om att de kan få förlängd tid till sista februari. Så det är det datumet jag kommer skriva i vår ansökan också, säger Gunnar Glöersen.

Efter lagmansrättens dom i fredags ändrade norska myndigheter kvoten för hur många vargar som får fällas i den norska licensjakten, från 25 till 28. I Bograngen är tilldelningen fortsatt sju vargar, men i Römskog har kvoten ökats från åtta till tio vargar.

Här kan du läsa mer om vinterns licensjakt på varg:

Läs också

Artikeltaggar

Djur och naturGunnar GlöersenJaktMiljöTöcksforsVargar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.