Hoppa till huvudinnehållet

Ministern pratade hat och hot – och imponerades av bostadsbygge: ”Byggs inte många sådana”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Efter en demokratiföreläsning på tjugo minuter fick Ardalan Shekarabi (S) svara på allehanda frågor från gymnasieeleverna.
Efter en demokratiföreläsning på tjugo minuter fick Ardalan Shekarabi (S) svara på allehanda frågor från gymnasieeleverna. Foto: Tommy Andersson

Det är besöket som skjutits upp i två år.

Men bara dagar efter att de senaste restriktionerna släppt kunde Ardalan Shekarabi (S) prata pensioner med Hagforsborna.

– Underbart, ler han och ser byggandet av de kooperativa hyresrätterna som inspirerande.

Det har gått ett par veckor sedan Ardalan Shekarabi – tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet – presenterade det garantitillägg som ska ge höjda pensioner för nästan en miljon pensionärer, varav en halv av dem kan få maxbeloppet på tusen kronor i månaden.

Det är en i raden av beslutade och föreslagna förändringar för pensionärerna, och det är med det i ryggsäcken som socialförsäkringsministern såg fram emot att få träffa först PRO och sedan Hagforsborna under sena måndagseftermiddagen.

– Förslaget är att införa det i augusti då det ska betalas ut till en miljon svenskar som får ta del av det varav en halv miljon av dem får maxbeloppet. Utöver det vill vi höja pensionerna genom att öka avsättningarna i pensionssystemet, säger han.

Ardalan Shekarabi hade pensionsfrågan med sig ut till sina eftermiddagssamtal med PRO och Hagforsborna, framför allt med tanke på de nya förslag som presenterades för ett par veckor sedan.
Ardalan Shekarabi hade pensionsfrågan med sig ut till sina eftermiddagssamtal med PRO och Hagforsborna, framför allt med tanke på de nya förslag som presenterades för ett par veckor sedan. Foto: Tommy Andersson

Vi slår oss ned i foajén på Älvstranden bildningscentrum. Efter att ha haft ett digitalt möte med Försäkringskassan och servicekontoret i Torsby är det ett 45 minuters demokratisamtal med fyra av gymnasiets avgångsklasser som väntar innan Arbetsmarknadsenheten också skulle få sig ett besök.

Måndagen är fullspäckad, som sig bör när ministern äntligen fick ge sig ut i landet igen med bland andra länsordförande Åsa Johansson (S) som guide.

– Man hittar massor av inspiration, och det överallt. Jag pratade med Åsa om de kooperativa hyresrättslägenheterna som byggs här och det är ganska unikt. Det byggs inte många sådana och att Hagfors går före här i samverkan med Riksbyggen är ganska inspirerande och intressant, säger han.

Återkommer med finansiering

Ovan nämnda pensionssatsning är än så länge bara ett förslag som väntas kosta staten 9,4 miljarder kronor.

Hur ska ni finansiera det?

– Det kommer vi återkomma till, säger Ardalan Shekarabi.

– Men för vår del är det ingen tvekan att Socialdemokraterna står för ordning och reda med finanserna.

Har ni stöd för förslaget då?

– Det är ju det vi verkligen hoppas på. Jag har svårt att se att det finns partier som vill stoppa den här utbetalningen, allt är förberett och pensionsmyndigheten jobbar för fullt för att kunna börja betala ut det här i augusti. Så jag hoppas inte riksdagen stoppar det, för det går ju till de pensionärer med sämst ekonomi.

Frågorna från gymnasieeleverna handlade bland annat om hot och har, och psykisk ohälsa. Här löd Ardalan Shekarabis budskap bland annat om att föra bättre samtal på sociala medier, där mycket av hatet sprids och får fäste.
Frågorna från gymnasieeleverna handlade bland annat om hot och har, och psykisk ohälsa. Här löd Ardalan Shekarabis budskap bland annat om att föra bättre samtal på sociala medier, där mycket av hatet sprids och får fäste. Foto: Tommy Andersson

Så värst mycket diskussioner om pensioner blev det sedan inte när han pratade demokrati med blivande studenter från Älvstrandsgymnasiets fyra högskoleförberedande program.

Frågorna handlade istället om hot och hat, de höga drivmedelspriserna, Nato, psykisk ohälsa, yttrandefrihet och – hur hans dagar som minister ser ut.

– Det som imponerar på mig är hur gymnasieelever rent generellt har jäkligt bra koll. Utifrån sina intresseområden kan det komma frågor om allt möjligt – till och med pensionerna, ler han.

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiHagforsPensionPolitikSamhälleSocialdemokraternaTorsbyÅsa JohanssonÄlvstranden bildningscentrumÄlvstrandsgymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.