Debatt: Nybygge kan bli ett lyft för Rudskoga

Debatt
PUBLICERAD:
Det går att förstå oron över vad som ska hända vid ett nybygge intill Gottbols badplats. Men vi tror det blir ett välkommet tillskott till bygden, skriver debattörerna.
Foto: "Nkp Arkiv"
Visst kan nya planer orsaka oro, som det planerade villabygget i Gottbol. Men vi tror fullt och fast att husprojektet vid den underbara Skagernstranden kan bli ett lyft, skriver företrädare för Vänsterpartiet i Kristinehamn.

Planerna på villabebyggelse vid Gottbols fina badplats rör upp känslor. Vi är många, som vill ha en levande landsbygd. Ibland är vi inte lika överens om medlen, som vi är om målet. Alldeles för ofta leder det till skyttegravskrig med låsta positioner.

Vi kan förstå att nya planer kan orsaka osäkerhet och oro, som det nu har gjort I Rudskoga. En del ser bara nackdelar som förlorad åkermark, saboterat viltstråk och trafikproblem. Samtidigt kan man se vilka nya möjligheter, som öppnar sig för denna sydliga del av Kristinehamns kommun.

Som läget är nu planeras det knappt tjugo tomter mellan landsvägen och badplatsen vid Skagern. Dessa tomter ska säljas till intressenter, som vill bygga hus där.

Det kan innebära ett tillskott på kanske femtio till hundra människor i Rudskoga och ett välkommet tillskott till bygden. I sin tur kan detta ge ett större underlag för förskola, skola, affärsverksamhet och kollektivtrafik. Det kan också underlätta för äldre, som vill lämna sin gård men inte bygden. Kanske de kan njuta sitt otium i ett bekvämt och sjönära boende, medan en barnfamilj som drömmer om ett liv på landet med djur och nära natur kan ta över gården.

Alla talar om hur viktigt det är med en levande landsbygd, men många räds förändringar. Vi tror fullt och fast att husprojektet vid den underbara Skagernstranden kan bli ett lyft för oss badgäster med bättre parkeringsmöjligheter och toaletter.

Vi vet att våra duktiga tjänstemän och ansvarskännande politiker i kommande bygglovsärenden kommer att ta stor hänsyn till närboende, miljö och tillgänglighet till badplatsen för allmänheten.

Framför allt tror vi att detta utvecklingsprojekt kan bli positivt för alla kreativa rudskogingar och deras möjligheter att säkra förskola, skola, kollektivtrafik, lokal handel och en fortsatt levande landsbygd.

Vänsterpartiets kommunalpolitiska grupp i Kristinehamn,

Therese Larsson

Anne-Marie Wallouch

Magnus Wallengren

Elisabeth Zadik

Christopher Loiske Feldgrill

Lena Wollert Holmberg

Antonietta Hansen Einevik

Kenneth Jonsson

Anna Marklund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.