Hoppa till huvudinnehållet

Skadedrabbat FBK inleder med rivalmöte: ”Andra måste kliva fram”

Publicerad:
Line Bialik Öien avgjorde senast Färjestad mötte Sandviken. Nu missar hon helgens första match men finns tillgänglig på söndagen. Foto: Håkan Strandman

Färjestad inleder i helgen resan mot SDHL.

Det första steget är bli ett av de tre främsta lagen i den allsvenska serien som rymmer fyra lag.

Men tunga tapp riskerar, i säsongens viktigaste skede, att försvåra.

– Det känns väldigt öppet, säger tränaren Silje Holös inför avgörandet.

Den allsvenska serien startar i helgen och för Färjestad väntar dubbelmöte med rivalen Sandviken.

Till lördagsmatchen saknas tre av de mest meriterade norska spelarna som befinner sig på landslagsläger.

Det handlar om SDHL-förvärvet Andrine Furulund, förstamålvakten Kaja Ekle samt Line Bialik Öien, som placerar sig som fyra på listan över spelare som gjort flest poäng i SDHL någonsin.

Samtidigt kommer kanadensiskan Marissa Graham inte att spela till helgen och Elin Benn är fortsatt inte klar för spel.

Samtidigt som hoppet inte är ute för den sistnämnda duon när det kommer till spel under säsongen ser det desto mörkare ut för den sena värvningen Maja Svensson, som gjorde en succédebut i FBK-tröjan.

– Marissa är på gång och kan förhoppningsvis spela nästa helg. Elins knä är fortfarande svullet och vi väntar på att det ska gå ner, svårt att veta när hon kan vara tillbaka. Tyvärr är det tveksamt om Maja kommer kunna spela något mer den här säsongen. Hon har blivit sjuk och det är tveksamt om hon hinner komma tillbaka i spel, säger Holös.

Sandviken som väntar i helgen har laget bra koll på. För bara några veckor sedan besegrades rivalen efter sent avgörande av norskan Line Bialik Öien.

– Det har skapats en rivalitet mellan lagen och jag förväntar mig två tuffa matcher. Vi gjorde en dålig andraperiod senast, men lyckades ändå avgöra. Men det kommer krävas att andra kan kliva fram nu.

Maja Svensson kan ha spelat färdigt för säsongen.
Maja Svensson kan ha spelat färdigt för säsongen. Foto: Håkan Strandman

Klubben har haft ett uttalat mål om att nå SDHL men med tanke på den blytunga skadelistan laget har för tillfället väljer Holös att inte blicka längre än att ta sig vidare från allsvenskan.

Förutom Sandviken ingår också Björklöven och Skellefteå i serien. De tre främsta lagen går vidare till play off 1 där lagen från norra allsvenskan slås ihop med lagen från södra. Dessutom tillkommer två lag från ettans fortsättningsserie. Ett rankingsystem avgör sedan vilka som ställs mot varandra i play off.

– Vi ska ta oss vidare från första steget åtminstone, det måste vara målet för oss med tanke på hur läget är för oss. Förhoppningsvis kan vi få tillbaka någon spelare till de kommande stegen. Det känns väldigt öppet inför, vi har heller inte mött varken Skellefteå eller Björklöven men jag ska börja scouta dem till veckan.

Holös lyfter fram en faktor som laget förbättrat och kan bli en nyckel när det kommer till att gå långt i vår.

– Laget är bättre tränade än vi varit innan, det är väldigt stor skillnad på fysiken och det gäller alla spelare i laget. För oss handlar det nu om att spela smart och våga vara den som avgör, säger hon.

Artikeltaggar

Färjestad BK DamIshockeySilje Holös

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.