En semestervecka med guldkant i tv-fåtöljen

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Christine Olsson/TT
Jag tog tillfället i akt att bli av med några sparade semesterdagar under den första OS-veckan.
De svenska prestationerna har hittills mer än väl satt guldkant på tillvaron under mina förmiddagar i tv-fåtöljen.

I dag har jag prickat in 10 000 meter skridsko, Tre Kronor-Slovakien, Damkronorna-Kanada, 15 kilometer längdskidor i klassisk stil och damsprint i skidskytte. Det fyller en heldag. Om andan faller på kanske jag zappar in lite short track och skeleton. Lag Edins möte mot Italien (start 02.00!) sover jag däremot över.

Min egen erfarenhet av olympiska spel begränsar sig till ett dagsbesök i Lillehammer 1994. Det bestående minnet är att det var kallt – närmare bestämt minus 22 grader när jag tidigt på morgonen klev av bussen.

På dagsprogrammet stod fem i kilometer längdskidor för damer och gruppspelsmötet Sverige-Italien i ishockey. Inte den hetaste OS-dagen.

Anmärkningsvärt är att Lillehammer inte är stort i OS-sammanhang. Sett till antalet invånare står sig Lillehammer (24 000, gäller 1994), Hamar (26 000) och Gjövik (27 000) i bjärt kontrast till Peking (22 miljoner), Zhangjiakou (4,6 miljoner) och Yanqing (346 000).

Å andra sidan var Lillehammer stort nog för undertecknad att gå vilse i en sen vardagskväll efter att Färjestad spelat en träningsmatch 1995. Men det är en helt annan historia.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.