Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Deje har gett bolagen miljoner nog för att rädda Gamla kraftstationen

Publicerad:
Gamla kraftstationen i Deje.
Gamla kraftstationen i Deje. Foto: SINA EISLER

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Egentligen är det väldigt enkelt. Om kraftbolagen i Sverige hade varit tvungna att ge de lokala bygderna en ordentlig ersättning för sina intrång, då hade det räckt hundra gånger om till att rädda Gamla kraftstationen i Deje, skriver Sven-Ove Svensson i Forshaga.

Fortum och dess föregångare har tjänat fler antal miljoner på den forna Dejeforsen än vad Linn Sönstebö Mossberg och hennes vänner någonsin hinner sälja antal ryttarkakor till oss fikasugna konsthallsbesökare.

Den penningsäcken har ni hämtat ur forsen. Då finns det pengar till att rädda dammsäkerheten för den forna kraftstationen också. Hade Fortum bara viljan så skulle det sannerligen finnas kraft till att rädda både ryttarkakor och konst.

Ibland blir jag så trött på bolag som absolut ska suga ut det gôttaste ur första bästa stycke vacker natur de ser. Det är min ena tanke när jag hör att vår oas i Forshaga kommun är hotad igen. Var det inte 50 000 laxar om året som folk drog upp ur forsen en gång i tiden? Då, innan 1900-talet kom och skickliga byggnadsarbetare och konstruktörer lyckades tämja Klarälven för första gången. Allt för att bygga kraftverket som skulle förse Karlstad och dess omgivningar med ström.

Kraftverket var förstås bra. Men bygden borde ha fått bättre betalt för intrånget.

Min andra tanke är att ni hela tiden har blivit större och mäktigare, ni kraftbolag. När jag började på SOS-centralen i Karlstad 1987 hade vi ett hål i snörväxeln som det stod VE vid. Värmlandsenergi. Efter ett tag fick vi svara Uddeholm Kraft i stället. Sedan kom Gullspång Kraft. Efter det Birka.

I en krönika i TV4 Värmland tog jag upp den fortgående koncentrationen. ”Längre å längre frå’ Höljes rinner vattne’, strömmer kraften, flyter makten å penningera di tjäner”.

Vad blir det härnäst? Manhattan Kraft? Vintergatan Energy?

En gång i början på 1900-talet var kraftverket i Dejeforsen ett fint exempel på stolt ingenjörskonst och framtidstro. Var har ni den stoltheten i dag? Ska verkligen ni som har makten i Fortum gå till historien för motsatsen år 2022? Inte för stolthet utan för teknikfumlighet.

Vill ni faktiskt bli ihågkomna som de som stängde ett av Värmlands finaste utflyktsmål, bara för att ni inte kunde klara vad era föregångare grejade för över hundra år sedan. Att bygga en säker fördämning som skyddade den vackra tegelbyggnaden med dess viktiga innehåll.

Ynkligt i så fall. Ynkligt, kära kraftbolag. Särskilt när vi tänker på alla dessa miljoner som ni och de andra bolagen dunstat med, ur forsen vår.

Sven-Ove Svensson, Forshaga

Artikeltaggar

DebattDejeForshaga kommunFortumGamla Kraftstationen