Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Svensk OS-back på väg till Färjestad

Publicerad:
Theodor Lennström på träning med Tre Kronor borta i Peking. Foto: Christine Olsson/TT

Färjestad skickade tre spelare till OS – men man kan få tillbaka fyra.

Enligt uppgifter till VF-sporten är Tre Kronor-backen Theodor Lennström, 27, på väg till Färjestad.

– En bra spelare som trivdes väldigt bra här senast, säger Rickard Wallin.

Färjestad har sonderat terrängen för en backvärvning under en längre tid, dels då man från start bara hade sju seniorbackar i truppen men framför allt sedan det stod klart att Jens Westins hjärnskakning gör att spel för honom den här säsongen får ses som en bonus.

Den 15 februari stänger transferfönstret, och nyligen var sportdirektören Rickard Wallin tydlig med att han tills dess helst vill ha förstärkt med en back.

– Fiskar gör vi i alla fall, men det är några dagar kvar så vi får se om vi får napp. Det är lite stressigt, säger Wallin till VF på torsdagsmorgonen.

Men vattnen att kasta ut bete i växte markant i helgen som gick, då KHL tog det överraskande beslutet att grundserien avbryts och slutspel påbörjas direkt efter OS-brejket.

Plötsligt var säsongen över för åtta lag, bland annat Torpedo Nizhny Novgorod.

”Han trivdes här”

Och där ser Färjestad nu ut att vara på väg att göra klart med ett nyförvärv.

Ett högst meriterat sådant, och ett högst välbekant ansikte.

För enligt uppgifter till VF-sporten är Färjestad på väg att värva tillbaka svenske OS-backen Theodor Lennström till klubben. Men de är inte ensamma om att vilja ha honom. Enligt Expressens Johan Svensson har även Rögle hört sig för kring Lennström.

– Han är på OS och är en bra spelare, absolut. Men i övrigt har jag ingen kommentar till de namn som finns på marknaden, säger Rickard Wallin om uppgifterna.

Den skridskoskicklige stockholmaren kom till Färjestad första gången 2017 och han gjorde två säsonger i klubben och skulle därmed vara ett familjärt ansikte att plocka in, det medger Wallin.

– Han har varit här och trivdes väldigt bra, vad jag förstått. Och som sagt, en jättebra spelare.

Har gjort succé i KHL

Den sejouren blev dock bara tvåårig, för trots att han producerade bra var istiden begränsad och 2019 lämnade Lennström för rivalen Frölunda.

Där fick han en stor roll, snittade en halv poäng per match och skrev NHL-kontrakt med Edmonton Oilers sommaren 2020.

Säsongen i Nordamerika innebar dock bara spel i farmarlaget Bakersfield Condors i AHL, och Lennström valde då att återvända till Europa och valet föll då på KHL-spel med Torpedo Nizhny Novgorod.

Theodor Lennström under den förra sejouren i Färjestad.
Theodor Lennström under den förra sejouren i Färjestad. Foto: Adam Ihse/TT

Starka 27 (9+18) poäng på 40 matcher där gör honom till en av KHL:s poängbästa backar – bara sju stycken har producerat fler poäng.

Men just nu befinner han sig, precis som FBK-trion Linus Johansson, Gustav Rydahl och Jacob de la Rose, på OS i Peking – det efter att Luleåbacken Erik Gustafsson testat positivt för covid-19 och Lennström som reserv kallats in.

I premiären mot Lettland var han dock inte med i matchtruppen utan han fick följa den från läktaren.

Så är värvningsstrategin

Rickard Wallin har tidigare varit inne på att det han helst skulle vilja ha in på backsidan är en Jens Westin-ersättare. Theodor Lennström är dock en betydligt mer offensivt lagd back.

Står du fast vid det, eller är ni bara glada om ni får napp?

– Vi tittar på vad som kan göra vårt lag bättre hela tiden, sen försöker vi värdera dels om vi har råd att göra det - och om vi tycker pengen matchar vad som gör oss bättre eller inte. Jag försöker inte låsa in mig i några speciella fack, säger Wallin och fortsätter:

– Vi tycker att vi har ett väldigt kompetent lag på pappret. Men att vi inte riktigt fått ihop helheten. Det handlar om att leta pusselbitar som kan göra oss bättre. Kan de det kommer vi göra det – men vi kommer inte värva bara för att.

Och frågar man tränare Pennerborn, så verkar Theodor Lennström kunna räknas in i just den ”göra oss bättre”-kategorin Wallin syftar på.

– Nu var det länge sedan jag hade ”Teddan”, men det är en härlig backtyp naturligtvis. Om jag förstått det är rätt har han gjort det väldigt bra i Ryssland, säger Pennerborn och spricker upp i ett stort leende när han ombeds kommentera uppgifterna om den tänkbare återvändaren.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyRickard WallinTheodor Lennström

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.