Debatt: Guld och gröna kärnkraftverk

Debatt
PUBLICERAD:
Utan billig och tillgänglig el kan svensk basindustri inte kunna konkurrera med omvärlden, därför behövs kärnkraften, menar debattören.
Sverige behöver ny, effektiv kärnkraft för att fortsatt ha en stabil baskraft även i framtiden, även om Per-Inge Lidén (MP) låtsas om annat, skriver moderaten Marléne Lund Kopparklint i en replik på miljöpartistens inlägg Släpp oljan och uranet Marléne - tänk hållbart och modernt.

Per-Inge Lidén (MP) påstår att kärnkraften stängdes för att den inte var lönsam, något som är felaktigt. Miljöpartiet ledde införandet av en särskild straffskatt på kärnkraft och bytte ut Vattenfalls styrelse när den inte följde Miljöpartiets ideologiska övertygelse. Därefter stängdes kärnkraftsreaktorer i förtid genom riksdagsbeslut – något som Moderaterna försökte stoppa.

Det är oroväckande när ledande miljöpartister menar att höga elpriser är okej, som om de bestämt sig för att deras politik får kosta vad det än vill, för hushållen i Värmland. Nuvarande situation driver bort företag och jobbtillfällen, och P4 Värmland har rapporterat om värmlänningar som tvingats söka bidrag för att kunna betala elräkningarna.

Svensk basindustrin, och vår export till andra länder, bär en stor andel av Sveriges välstånd på sina axlar, men utan billig och tillgänglig el kommer de inte att kunna konkurrera med omvärlden.

Höga elpriser driver alltså industrilandet Sverige bakåt i utvecklingen med färre jobb och sämre ekonomi som resultat. Det är, för att tala klarspråk, ett riktigt underbetyg till regeringen som Miljöpartiet, fram till nyligen, ledde tillsammans med Socialdemokraterna.

Per-Inge Lidén (MP) nämner Finlands försenade kärnkraftverk Olkiluoto 3, men han glömmer berätta att det glädjande nog planeras att tas i drift i år, något som förväntas leda till stabilare elpriser i delar av Sverige.

Ledande miljöpartister har förnekat att uppstarten skulle påverka oss, men folk är mycket smartare än vad Miljöpartiet tror, för ju mer el som produceras här och av våra grannländer, desto snabbare kan vi se till att dessa hutlösa elpriser sänks.

Energiforsk har i en färsk analys granskat hur elpriserna påverkats under hösten och vintern om de två nedstängda Ringhalsreaktorerna hade varit i gång. Resultatet visar att elpriserna hade varit mellan 30 till 45 procent lägre i elprisområde tre och fyra. Det tåls att tänka på inför valet i höst.

Sverige behöver därför ny, effektiv kärnkraft för att fortsatt ha en stabil baskraft även i framtiden. Det är särskilt viktigt när vattendepåerna vid vattenkraftverken är låga och när det inte blåser – det senare sker relativt ofta. Det råder alltså ingen motsättning mellan att fortsätta utveckla vindkraften och att samtidigt utveckla kärnkraften, tvärtom så kompletterar de varandra.

Där Per-Inge Lidén (MP) ser ideologiska hinder ser jag gröna möjligheter. Det finns exempelvis ny teknik som innebär att man kan använda kärnkraftens avfall på nytt som bränsle, och genom att ta bort hinder i svensk lagstiftning för att möjliggöra byggandet av nya reaktorer kan vi förhindra att elräkningen blir miljöpartistiskt dyr.

Marléne Lund Kopparklint (M), riksdagsledamot för Värmlands län

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.