Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkte 52-åringen: ”Det är riktigt uschligt”

Publicerad:
Foto: Håkan Strandman

Rättegången mot mannen som misstänks ha förskingrat flera miljoner från en folkhögskola i länet tröskar vidare – på tisdagen fick han försvara hur hans förmögenhet ökade med ett par miljoner under ett par år.

Det skulle ha varit förhandlingsdag nummer tio men på grund av sjukdom har dagarna bara hunnit bli tre när rättegången mot den förskingringsmisstänkte före detta folkhögskolemannen (för mer bakgrund kring fallet, läs här) fortsatte på tisdagen.

Åklagarens ingång är alltså att 52-åringen bland annat har krävt kontantbetalning av vissa kursdeltagare. Åtalspunkten om grov förskingring gäller åtminstone 3,1 miljoner kronor, enligt åtalet.

Iklädd svart skjorta, mörkgrå kofta och svart munskydd befann sig den misstänkte 52-åringen i en egen liten rättssal intill rådhusets sal fem. Sjukdom hindrade honom från att sitta i huvudsalen där endast rätten och ett tiotal åhörare befann sig – även åklagaren befann sig på grund av sjukdom på länk.

Logistiskt spännande, helt klart.

Om det sedan var så spännande för åhörarna är oklart. Åklagaren försökte få 52-åringen att förklara hur han under bara ett par års tid plötsligt ökat sin förmögenhet med miljonsummor.

Det mesta handlade enligt 52-åringen om inkomst från skogsavverkningar och annat smått och gott, något han stod fast vid när åklagare Magnus Feldth Håpnes upplyste om att inkomsterna från skogen inte i närheten nådde upp till den summan.

När han skulle förklara hur han, bara ett par dagar efter att skolan hade polisanmält honom för de misstänkta brotten, flyttade över mer än 3 miljoner kronor till en anhörig berättade han att han bara ville bli av med allt. Gården, pengarna – allting. Det var absolut inte meningen att skyffla undan pengarna så att folkhögskolan, och i förlängningen då Region Värmland som driver skolan, inte skulle kunna få tillbaka dem.

– Jag sa till (den anhöriga) att du kan ta det här, jag bryr mig inte om det. Du får ta allt, berättade 52-åringen på tisdagen.

När det gäller åtalspunkten om grov trolöshet mot huvudman – mannen ska ha beställt olika saker i skolans namn och låtit skolan betala, men sedan tagit hem i stort sett varenda pinal. På så sätt ska han ha kommit över varor för 2,1 miljoner kronor.

På tisdagen gick åklagaren igenom en rad fakturor från 2012 som åsyftade bland annat sex stycken stora vikportar som beställts till och betalats av skolan – men ingen har någonsin sett till dem. Samma sak med flera skåp och ett antal träd. När åklagaren ställer sig frågande till varför skolan hade fått en faktura på 765 spånbalar – och hur det kom sig att man hade hittat flera spånbalar med samma märkning hemma hos 52-åringen under utredningen blev det lite känsla i salen.

– Det är riktigt uschligt, utbrast 52-åringen upprört.

– Kollade ni inte datumen på de balarna när ni var där? Det tog jag för givet att ni gjorde, fortsatte han och hävdade att de han hade hemma inköptes klart senare än 2012.

Tisdagens förhandlings dag var som nämnt den tredje i ordningen. Enligt schemat återstår nu bara 19 ytterligare dagar för att reda ut hela härvan.

Artikeltaggar

Brott & blåljusRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.