LEDARE: Visar ditt barn snoppen i korridoren – eller går han på Engelska skolan?

Ledare
PUBLICERAD:
Sitter byxorna tillräckligt högt för att följa friskolereglerna - eller kan vi kanske fokusera på annat än trams?
Foto: Erik Nylander/TT
Tänk om du skickar ditt barn till skolan. Tänk om ingen där ger honom tydliga instruktioner om hur man borde klä sig i civiliserade sällskap. Tänk om han därför går omkring hela dagen med snoppen hängande utanför byxlinningen.

Jag är ledsen för veckans tramsigaste text, men det är tydligen här vi hamnat i skoldebatten.

Där vissa vill prata om marknadsskolans möjligheter att plocka ut skattepengar som var öronmärkta för skolan i vinst till ägarna genom att med omsorg välja och välja bort sina elever eller få politiker att sälja skolfastigheter till dem till underpris – vill andra hellre gå vidare till att prata om snoppar och snippor som tydligen skulle synas i var och varannan skolkorridor om inte Engelska skolan fokuserat så hårt på ordning och reda.

Det är väl marknadsskolans kritiker ni får skylla den vulgära debatten på. Eftersom man har de flesta svenskar med sig i frågan om vinster och till och med delar av borgerligheten så smått börjar ifrågasätta hur riskkapitalister tillåts driva skolor i dag, så har det väckt panik i vinstförespråkarna.

Tänk om frågan om vinster tillåts dominera valrörelsen, vad händer då? Att Socialdemokraterna, gud förbjude, driver igenom sitt vinstförbud?

Tänk om alla de kommuner, ofta borgerligt styrda men ibland även S-styrda, som så gärna vill att exempelvis Internationella Engelska skolan ska etablera sig där så att de kryddar och pyntar erbjudanden och ersättningar så att skolorna får extra bra betalt plötsligt slutar upp med det?

Tänk om väljarna faktiskt tycker frågan är viktig nog att styra deras val i höst? Om de på riktigt vill sätta stopp för friskolor som utövar utpressning mot kommuner och hotar lägga ner om de inte får högre kommunala ersättningar?

Viktor Rydberg-skolan i Nacka kommun gjorde det bara häromdagen. De öppnade dörrarna för sin helt nyrenoverade friskola i början av höstterminen och nu, mindre än ett halvår senare, klagar man på höga kostnader och hotar lägga ner skolan om kommunen inte ger dem mer pengar. Eftersom Nacka inte har någon egen kommunal skola i stadsdelen är det svårt att se att de ska kunna sätta hårt mot hårt och riskera stå där utan en skola.

För en kommun har ansvaret för alla skolbarn – friskolorna har inte ens ansvar för sina egna. De kan slå igen över en helg, låsa dörrarna och dra och låta kommunen städa upp efter dem.

Tänk om väljarna på riktigt äcklas av vad som händer på flera ställen i Stockholm nu när kommunpolitikerna säljer ut skolfastigheter till sina gamla partikamrater i friskolekoncernerna. Lokaler skattebetalarna sedan får betala höga skolhyror för (för övrigt ett sätt för koncernerna att kringgå eventuella vinstförbud)..

Men sånt vill friskolelobbyn egentligen inte prata om. De vinner inte en sån debatt, så mycket är uppenbart.

Vinstvurmarna i skolan vinner inte debatten och vill hellre att det ska handla om ordning och reda istället. Men även där visar sig Engelska skolan faktiskt vara sämre än snittet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Så de lägger i stället krutet på ORDNING OCH REDA. På narrativet att föräldrar väljer friskolor till sina barn för att ungarna i de kommunala skolorna obundna som de är av Engelska skolans strikta klädregler förmodligen visar könen i parti och minut i skolkorridorerna.

Det är därför det måste finnas regler om hur korta kjolar de kvinnliga eleverna får ha och hur långt ner på rumpan pojkarnas byxor får sitta.

På Svenska Dagbladetskultursidor menade skribenten och författaren Lotta Lundberg i en uppmärksammad krönika i veckan att ”Internationella engelska skolan går som tåget av flera skäl. Ett är ordning och reda. Så länge den kommunala skolan inte får till den detaljen, vilken är grundläggande för all inlärning, står man som förälder inför ett – från min horisont – enkelt val: sätta sin unge på en skola där man får visa kussimurran – eller för all del snoppen – lite hur man vill, eller en skola där det finns gränser.

Tror hon verkligen på det själv? Att man får visa könet ”lite hur man vill” om inte Barbara Bergström och hennes rektorer kräver något annat?

Eller är det bara en avledande manöver från ytterligare nån som är rädd att marknadsskolan kanske inte ska få fortsätta härja fritt så mycket längre till?

På tal om den påstådda ordningen och redan på Engelska skolan förresten. Det är en myt.

Enligt Skolinspektionens enkäter bland skolbarn ligger IES skolor tvärtom strax under rikssnittet när det handlar om frågor som ordningsregler, studiero och trygghet. Trots regler om kjollängd.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.