Hoppa till huvudinnehållet

Man i 80-årsåldern lurades på stor summa pengar

Publicerad:
Polisen upprättade en anmälan om bedrägeri.
Polisen upprättade en anmälan om bedrägeri. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

En man i 80-årsåldern från Kristinehamn utsattes under onsdagseftermiddagen för ett bedrägeri.

En person uppger sig från att ringa från ett inkassoföretag. Personen påstår sedan att han kan hjälpa den äldre mannen att inte bli drabbad av betalningsanmärkningar.

På det sättet har han lurat den äldre mannen att med hjälp av bank-id godkänna en betalningsförfrågan.

– Mannen ringer till oss och gör en polisanmälan kort efter att detta har inträffat, när han insett att det inte blev särskilt bra och att pengar har försvunnit, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

Hur mycket pengar stals?

– Det är en större summa. Men exakt hur mycket vill jag inte gå in på då vi kan behöva de uppgifterna för oss själva i utredningen.

Den här typen av bedrägeri med bank-id är knappast något nytt för polisen.

– Vi har tjatat hur mycket som helst om det här. Vem det än är som ringer så logga ALDRIG in med bank-id på någon annans begäran. Det finns inga företag, banker, försäkringsbolag, eller seriösa aktörer som ringer upp och ber dig logga in på det här sättet, säger Lars Hedelin och fortsätter:

– Om någon ringer upp och på något sätt ber dig logga in på mobilt bank-id då är det till 100 procent ett bedrägeri. Man kan vara så kategorisk att säga så.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott & blåljusKristinehamnLars Hedelin

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.