Hoppa till huvudinnehållet

Målsnåla Färjestads glädjebesked: Målkungen gör comeback

Publicerad:
Michael Lindqvist spelar mot Malmö på torsdagen, ytterst välkommet för ett FBK med tre forwards på OS.
Michael Lindqvist spelar mot Malmö på torsdagen, ytterst välkommet för ett FBK med tre forwards på OS. Foto: FREDRIK KARLSSON

Två månader har gått sedan FBK senast gjorde fler än tre mål.

På torsdagen mot Malmö får man tillbaka Johan Pennerborn i båset, och framför allt: Michael Lindqvist gör comeback.

– Såklart positivt, säger FBK-tränaren.

Det var inför lördagens match mot Oskarshamn som Färjestads huvudtränare testade positivt för covid-19.

– Men från och med torsdag är jag ”clearad”, säger Pennerborn.

Återstår att se om hans återkomst där kan få fart på målfabrikationen.

I de fyra tidigare år Pennerborn varit huvudtränare har FBK snittat fler än tre mål per match. I år är det snittet 2,78, och inte sedan den 4 december har man gjort fler än tre mål.

Tre förluster de fyra senaste matcherna är till stor del en frukt av att FBK under de matcherna gjort sammanlagt fem mål.

– Sen har vi under de senaste månaderna också släppt in mycket färre mål, men att vi måste upp i egen produktion är det inget snack om, säger FBK-tränaren och fortsätter:

Färjestads målsnitt – år för år

21/22: 103 mål (4:a i SHL) på 37 matcher, 2,78 mål i snitt/match.

20/21: 157 mål (2:a), 3,02 i snitt.

19/20: 173 mål (1:a), 3,33 i snitt.

18/19: 165 mål (1:a), 3,17 i snitt.

17/18: 174 mål (1:a), 3,35 i snitt.

– Tittar man lite djupare ligger vi bra med i produktion i fem mot fem, det är framför allt i powerplay vi gjort för få mål. Det är en stor del, vi borde kunnat göra en 15 kassar till där, säger Pennerborn vars lag är tredje sämst i spelformen i SHL.

”Det går inte”

FBK-tränaren har sett de två senaste förlusterna framför tv:n.

– Mot Djurgården ville vi mer. Vi skapar kvalitativa chanser till att göra fler mål. Sen har vi 1–1 på tavlan, men då tycker jag vi äventyrar den poäng vi har. Totalt sett var det för uddlöst, säger han och fortsätter:

– Sen mot Skellefteå... 0–0 efter första perioden är bra, även om det naturligtvis inte är något snack om att Skellefteå var det bättre och spelförande laget. Vi hade behövt sätta friläget vi hade där, men framför allt fungerar det inte att spela 1/5 av matchen i numerärt underläge. Det går inte.

Anslöt i Skåne

Färre utvisningsminuter står överst på att göra-listan inför matchen mot Malmö.

– Vi jobbar, vi sliter och vi krigar mot Skellefteå. Men jag tror vi måste släppa ned axlarna lite. Spela pucken, komma samlade i gemensamma attacker. Det var nästan som att vi respekterade Skellefteå för mycket.

Alla som spelade där är även med till Malmö, dit man flög under onsdagen via en mellanlandning i Stockholm. I Skåne hämtade FBK-bussen upp laget på Sturup, och på den fanns ett ytterst välkommet ansikte: Michael Lindqvist.

– Han skulle aldrig ha åkt ner till Skåne om han inte var klar för spel, säger Johan Pennerborn som gläds åt det faktumet

– Det är naturligtvis bra, speciellt i den fasen vi är nu med så många borta. Så det är jättepositivt, såklart. Sen kommer han från en månads frånvaro, det måste vi tänka på och inte ha för höga förväntningar.

Läget med ”Lilliz”

Michael Lindqvist har bara gjort 12 matcher den här säsongen, den 28 december gjorde han comeback efter en handfraktur men fick osannolikt nog en ny fraktur i foten då han täckte skott.

Någon Marcus ”Lilliz” Nilsson åkte dock inte ner onsdag, men han är inte utesluten från spel.

– Vi avvaktar en dag till, ser hur han återhämtar sig. Om ”Lilliz” blir clearad för spel på torsdagen tar jag med mig honom i bilen ner till Malmö då, säger Pennerborn.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJohan PennerbornMarcus NilssonMichael Lindqvist

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.