Debatt: Släpp oljan och uranet Marléne - tänk hållbart och modernt

Debatt
PUBLICERAD:
Debattören Per-Inge Lidén åkallar Tage Danielsson i sitt bemötande av moderaten Marléne Lund Kopparklints replik.
Sverige har trots allt ett av Europas lägsta elpris. Vi bör fortsätta att hävda vår nationella självständighet genom att producera vår el i en mix av vatten, vind och solenergi, skriver Per-Inge Lidén (MP) i sitt svar på moderaten Marléne Lund Kopparklints replik Säg som Eddie Meduza: ”Mera kärnkraft”.

Marléne Lund Kopparklint bemöter i VF 26 januari, min artikel om hållbar energiproduktion. I sin argumentation tar hon hjälp av en text av den mångsidige textförfattaren, komikern och musikanten Eddie Meduza. I sin låt ”Mera kärnkraft” sjunger han bland annat följande:

”Alla jävla kommunister babblar så att man kan spy

Nej, bygg en kärnreaktor i varenda jävla by

Lite strålning, de ä jättebra för vårat skelett, jajamänan

Å sen om benen börjar ruttna bort å ramlar av

Så finns det ju proteser som fungerar jättebra

Mera kärnkraft

JA!”

Det framstår inte solklart att Eddie Meduza sjöng om kärnkraftens lov. För mig verkar låten snarare som en bitande satir mot den tidens kärnkraftsvänner. Marléne menar, med stöd av Meduzas text, att i tider av höga elpriser som riskerar att driva folk till socialen, är det extremt att hävda något annat än att ny, modern och effektiv kärnkraft måste byggas ut.

Jag menar att Lund Kopparklint har fel. De reaktorer som lagts ner har ägarna stängt av företagsekonomiska skäl. Jag vet det genom att vi i Karlstad lade enorma summor på investeringar i syfte att reparera de stillastående kraftverken Oskarshamn 1 och 2, som vi var delägare i, och till slut tvingades vara med på beslut att lägga ner dem då de var ålderstigna och saknade lönsamhet.

Kärnkraftverket Oikiluoto 3 i Finland är en trist historia för kärnkraftsförespråkare. Bygget har pågått sedan 2005 och det är en förlustaffär som lär kostat 39 miljarder mer än som var planerat. Ny konventionell kärnkraft kan kosta runt 2 kr Kwh att producera – jämfört med vindkraftens 30–40 öre.

Att bygga små kärnkraftverk skulle kunna placeras i närheten av stora städer har länge varit en våt dröm för kärnkraftsanhängarna. Men inget verk har ännu byggts och det lär krävas uran som är än högre anrikat än de som används i gamla kärnkraftverk om det ska vara ekonomiskt. Uran som Ryssland gärna vill fortsätta sälja. Och problemet med radioaktivt avfall som ska lagras på vår arma planet i 100 000 år lär kvarstå. Liksom risken för krigs- eller terrorangrepp på känsliga reaktorer.

Sverige är en stor elexportör. Men elpriserna är höga tack vare att vi finns med i en europeisk elmarknad som gör att till och med gamla oljekraftverk frestas att dra igång sin produktion för att tjäna pengar. Trots det har Sverige ett av Europas lägsta elpris. Vi bör fortsätta att hävda vår nationella självständighet genom att producera vår el i en mix av vatten, vind och solenergi. Råvaror vi har i vårt land.

Till sist. Jag uppskattar att du drar in kulturen i samtalen. Låt även mig göra det med en text av Tage Danielsson från 1979 om kärnkraftsolyckan i Harrisburg. Den som hände på riktigt. Hur osannolikt den än var.

”Folk i allmänhet dom tänker förstås på sitt grovhuggna vis att det som hände i Harrisburg verkligen har hänt. Dom tar det som en sanning. Tala alltid sanning, barn, sa våra föräldrar till oss. Det får vi inte säga till våra barn utan vi måste lära dom att alltid tala sannolikt. Att säga sannolikheten, hela sannolikheten och ingenting annat än sannolikheten.

Så att dom inser att det som hände i Harrisburg inte kan hända här, eftersom det inte ens hände där, vilket hade varit mycket mer sannolikt, med tanke på att det var där det hände.”

Per-Inge Lidén, kandidat till riksdagen för Miljöpartiet 2022

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.