Hoppa till huvudinnehållet

Covidsjuk Pennerborn om FBK-segern – och uppgifterna att han byts ut

Publicerad:
Daniel Viksten gratuleras efter att ha satt 1-0-målet mot Oskarshamn.
Daniel Viksten gratuleras efter att ha satt 1-0-målet mot Oskarshamn. Foto: FREDRIK KARLSSON

Ett positivt coronatest gjorde att han själv inte fick stå i båset.

Men från tv-soffan gillade Johan Pennerborn det han fick se.

– Jag fick se det Färjestad jag sökt, säger FBK-tränaren som kommenterar uppgifterna om att han byts ut till nästa säsong.

Direkt när Johan Pennerborn vaknade upp på lördagen kände han att måendet inte var på topp.

Den här gången fick han svaret på varför kort därefter när covidtestet visade positivt.

– I dag har jag faktiskt varit dålig. Men normalt sett, haft dagar, innan pandemin hängig då trycker två Ipren men kör ändå. Men när jag såg testet i morse kunde inte göra något annat än att jobba hemifrån, säger Färjestadstränaren som därmed fick förbereda kollegorna Pelle Prestberg och Thomas Rhodin på att ta hand om coachningen i båset.

– Vi har haft kontakt i pausen, pratat under dagen inför matchgenomgången vad de skulle trycka på.

Skötte de sig?

– Det tycker jag. Det har de gjort hela säsongen. Sen en ny situation för dem också, Pelles första säsong i ett bås, och är ett par säsonger sen ”Totto” stod där. Men om inte annat visade de i dag hur de växt in i det.

En svag start

Samma sak kan man säga om Färjestads insats.

För inledningsvis var det riktigt virrigt, och Oskarshamn kunde lätt tagit ledningen de första fyra-fem minuterna då gästerna skapade flera chanser.

– Att vi började lite trevande är samtidigt inte så konstigt. Visst, man kan träna fem mot fem men det är alltid en omställning när man sen ska börja spela match efter ett såpass långt uppehåll som vi haft.

Men därefter tog Färjestad tag i taktpinnen, och Johan Pennerborn som sen i somras pratat om hur han vill se ett mer defensivt starkt lag menar att han fick se just det,.

– Sett till vad vi kommer ifrån, med ganska olika kraft i olika individer, tycker jag laget gör en imponerande insats totalt sett. Riktigt bra i boxplay, kul också att vi är effektiva i powerplay.

– Vi har inte skapat så många powerplay, i dag skapar vi fem stycken. Grunden i boxplay är att inte dra på sig utvisningar – åt andra hållet att skapa utvisningar, säger Pennerborn och fortsätter:

– Vi spelade stabilt, jättekul att se. En genuin laginsats.

Hyllar målvakten

Och när man väl släppte till chanser, då fanns Dominik Furch där längst bak och räddade allt som kom emot honom. Nollan var tjeckens andra för säsongen.

Och Johan Pennerborn stämmer in i hyllningskören.

– Sedan matchen mot Oskarshamn borta den 4 december har Dominik gett chansen att vinna varje kväll. Det är något jag saknat, om jag ska vara ärlig, under mina år i Färjestad att ha en sån målvakt.

Vad innebär det för ert försvarsspel?

– Fråga bara killarna i försvarsarbetet. Det finns en tillit och en trygghet som gör att de vågar kliva ut och sätta press i egen zon.

”Jag går hundra procent”

På tal om tillit: På fredagen avslöjade Sportbladet att Tomas Mitell tar över som tränare i Färjestad nästa säsong, enligt tidningen har han skrivit ett treårskontrakt.

För VF kommenterar Johan Pennerborn själv nu uppgifterna om att han ersätts från nästa säsong:

– Jag har inte läst något själv, men jag blev uppmärksammad via min telefon... Jag går hundra procent för mitt uppdrag i Färjestad så länge jag har det, säger han och fortsätter:

– Det har varit min inställning från dag ett. Och jag har en dialog med Rickard Wallin. Jag tycker vi har ett jättespännande lag och sedan den 6 november borta mot Örebro har vi blivit stabilare och stabilare.

– Det är där jag har allt mitt fokus, vad som spekuleras lägger jag inte så mycket vikt vid det, utan jag har en dialog med Wallin och den är god.

Missar fler matcher

Men de kommande två matcherna, mot Djurgården på söndag och Skellefteå på tisdag, kommer Johan Pennerborn definitivt inte stå i Färjestads bås. Då är han i karantän.

– Till på torsdag finns en teoretisk chans. Nu ska jag sätta mig och se Örebro mot Djurgården, där Djurgården säkert kommer vara revanschsugna. som tusan i morgon mot oss.

Oskarshamnstränarens hyllning – till utpekade FBK-tränaren: ”Ett bra namn”FBK klättrar – Furch höll nollan mot Oskarshamn

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJohan Pennerborn

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.