Debatt: Säg som Eddie Meduza: ”Mera kärnkraft”

Debatt
PUBLICERAD:
Marléne Lund Kopparklint (M), menar att Per-Inge Lidéns (MP)förslag att Sverige ska lösa klimatomställningen genom att förlita oss mer på vind- och solkraftkraft, är naivt.
Sverige behöver mer, inte mindre, kärnkraft, skriver moderaten Marléne Lund Kopparklint i en replik på miljöpartisten Per-Inge Lidéns debattinlägg Vi behöver storsatsa på hållbar energiproduktion - nu!

Samtidigt som elpriserna är rekordhöga går Per-Inge Lidén (MP) i otakt med samtiden och vill lägga ner kärnkraften. Det är politik som vore förödande för Värmland då vi vet att behovet av stabil el fortsatt kommer öka med åren, särskilt så med tanke på elektrifieringen av bland annat bil och flyg. Vi måste värna värmländsk välfärd och konkurrenskraft och se till att det finns tillgång till den el som behövs för att kunna producera och investera i framtidens teknik och jobb.

Faktum är att kärnkraften stod för drygt 30 procent av Sveriges elproduktion under 2020 och var den ena halvan av basproduktionen i Sverige tillsammans med vattenkraften. Den senare är utbyggd till en sådan grad att särskilt mycket mer blir svårt att få och ytterligare nedstängningar av kärnkraften i Sverige kraftigt skulle försämra våra chanser att minska utsläppen och utgöra ett allvarligt hot mot vår elförsörjning.

Vi behöver därför satsa på nya och effektivare kärnkraftverk, samtidigt som vind- och solkraften utvecklas. Då får vi en bred elproduktion som fungerar när den behövs, oavsett väderlek.

Vi moderater föreslår även att man ska ställa högre krav på de länder med störst utsläpp. Kinas ambition är att vara klimatneutralt år 2060 och Indiens eget mål är år 2070. Det är hela tio, respektive tjugo år senare än de mål EU satt upp.

Moderaterna tycker också att mer hjälp behövs till de länder som har svårt att ställa om på egen hand – alla gynnas när utsläppen minskar. Här är svenska expertmyndigheter och internationell forskning överens om att den fossilfria kärnkraften har en avgörande roll i att både minska utsläpp och att klara elförsörjningen i framtiden.

Att Miljöpartiets Per-Inge Lidén föreslår att vi i Sverige ska lösa klimatomställningen genom att, till stora delar, förlita oss på mer vind- och solkraftkraft, är naivt. Tydliga exempel finns i vårt närområde där Tyskland endast har kvar tre kärnkraftverk i drift. Dessa kommer stängas ned för gott i slutet av året och samtidigt ökar Tysklands miljöskadliga utsläpp då de måste köpa smutsig kolkraft.

Dessutom har Tyskland gjort sig beroende av rysk gas, något som Ryssland utnyttjar som utrikespolitiskt maktmedel. Fråga exempelvis Ukraina vad de tycker om att Tyskland förhindrar hjälp till dem nu när Ryssland hotar med ännu mer krig. Miljörörelsen har ju historiskt verkat för fred och oberoende, nu resulterar deras politik till raka motsatsen.

Ingen ska behöva fundera på om de ska ha råd att ha på elementen i sitt hem och elräkningarna ska inte driva folk till socialen för att det inte blåst tillräckligt i december – ett sådant samhälle kan inte ens den mest gröna extremisten vilja ha.

Marléne Lund Kopparklint (M), riksdagsledamot för Värmlands län

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.