Hoppa till huvudinnehållet

City Gross vill etablera sig vid Zakrisdal: ”Ett svek mot kranskommunerna”

Publicerad:
En stor City Gross-anläggning intill Ullebergsleden? Tja, en sådan förfrågan har kommit in – och nu drar Karlstads kommun igång arbete med ett planprogram.
En stor City Gross-anläggning intill Ullebergsleden? Tja, en sådan förfrågan har kommit in – och nu drar Karlstads kommun igång arbete med ett planprogram. Foto: Tommy Andersson

Det är livsmedelsbjässen City Gross som knackar på för en etablering vid Ulleberg/Zakrisdal. Och nu ska ett planprogram tas fram som kan öppna för handel.

Problemet? Det råder redan överetablering på livsmedelssidan i Karlstad.

– Det är ett svek, menar Håkan Holm Alteblad (S).

Stadsbyggnadsnämnden behandlade på onsdagen ärendet om ett nytt planprogram för de öppna ytorna på båda sidor om Ullebergsleden. Den utlösande faktorn är förfrågningar som kommit in till kommunen – varav en från City Gross.

Planförslag: Handel och idrottsplaner vid Ullebergsleden

Lågpriskedjan har i dag ett 50-tal butiker i Sverige och vill gärna slå sig in i Karlstad, och nu kanske det finns en väg framåt. Även om det finns annat som talar emot, som Håkan Holm Alteblad påpekar:

– I vår senast stora handelsutredning från 2017 konstaterades en stor överetablering av livsmedelsbutiker i Karlstadsområdet. Vid en procents befolkningstillväxt per år skulle behovet vara mättat till 2030, sades det då. Ändå har Willys i Inre hamn kommit till därefter, och snart öppnar en stor Coop-butik vid Tullholmen.

Håkan Holm Alteblad (S) är kritisk till att det blågröna styret inte tar hänsyn till överetableringen på livsmedelssidan.
Håkan Holm Alteblad (S) är kritisk till att det blågröna styret inte tar hänsyn till överetableringen på livsmedelssidan. Foto: Peter Bäcker

Holm Alteblad påpekar att när Eriksbergsplanen togs fram för några år sedan fick kranskommunerna Kil, Grums, Forshaga och Hammarö ett löfte att inga fler stora livsmedelsetableringar skulle bli av.

– Det här är ju ett svek mot dem. Och även mot de övriga aktörer som redan har en tuff marknad. Vi behöver vara tydliga mot City Gross och säga nej.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) anser dock att den sortens argument är överdrivna och alltför hårdragna.

 Erik Nilsson (KD) menar att det finns fler orsaker att ta fram planprogrammet för Ulleberg/Zakrisdal än de förfrågningar som kommit in.
Erik Nilsson (KD) menar att det finns fler orsaker att ta fram planprogrammet för Ulleberg/Zakrisdal än de förfrågningar som kommit in. Foto: Håkan Strandman

– Man måste komma ihåg att ett planprogram inte är ett tvingande dokument, det är mer en analys av området utifrån de förutsättningar som råder och som kommer att råda. I närområdet tillkommer uppåt 6 000 bostäder det närmaste årtiondet, i och med Jakobsberg och Katrineberg. Då behöver vi veta hur vi ska hantera ytorna intill Ullebegsleden. En del ska bevaras som grönområde, en del kanske kan komma på tal för bostäder och en del för handel.

Och kanske City Gross, alltså?

– Jag tänker inte kommentera eventuella intressenter. Men även om det skulle handla om en livsmedelsaktör är jag tveksam till om det handlar om någon överetablering. Vad jag har sett är det ingen av butikerna som går dåligt. Och i det här området kommer det alltså till uppåt 12 000 människor på sikt.

S yrkade i nämnden på en återremiss för att ta fram en ny handelsutredning. Men det yrkandet avslogs.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonHåkan Holm AltebladKarlstad

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.