Hoppa till huvudinnehållet

Planförslag: Handel och idrottsplaner vid Ullebergsleden

Publicerad:
De öppna ytorna vid Ulleberg/Zakrisdal kan stå på tur för exploatering. Hur det ska se ut ska Karlstads kommun presentera i ett planprogram, är tanken.
De öppna ytorna vid Ulleberg/Zakrisdal kan stå på tur för exploatering. Hur det ska se ut ska Karlstads kommun presentera i ett planprogram, är tanken. Foto: Tommy Andersson

Exploateringsplanerna vid Månsberget orsakade vilda protester. Nu tar Karlstads kommun sats igen, bara 500 meter bort.

De öppna ytorna vid Ulleberg/Zakrisdal ska utredas för satsningar på handel respektive idrottsområde.

Det har inte varit helt enkelt för Karlstads kommun att få igenom sina planer runt om i staden. De senaste kontroverserna gällde Månsbergetprojektet som visserligen klubbades igenom i fullmäktige med minsta marginal, men som har överklagats av flera aktörer.

Och nu är alltså turen kommen till området närmast Ullebergsleden, bara några hundra meter sydost om Månsberget. Det handlar om uppskattningsvis ett 80-tal hektar som avdelas av Ullebergsleden.

Marken ägs av Karlstads kommun och är i dag i princip oanvänd, men enligt stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) finns det intresse från kommersiella aktörer:

Flera som siktat in sig

– Ja, det finns till och med flera som siktat in sig på det här området. Det ligger ju ganska nära centrum, och kommer att bli ännu mer trafikerat när vi bygger bron över från Romstad/Kartberget till Sommarrosidan.

Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.
Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande. Foto: Helena Karlsson

Bland annat med tanke på den redan livliga trafiken är det snarare handelsverksamhet som kan komma på fråga, tror Erik Nilsson. Exakt vilken sorts handel är dock oklart.

– Det får självklart utredas om det även skulle vara möjligt med bostäder, men vi tänker oss nog i första hand handel eller annan företagsverksamhet på Zakrisdalssidan av Ullebergsleden. Det finns ett gammalt planprogram som inkluderade skola och idrottsanläggningar där, men just idrottsområdet kan nog vara bättre att lägga norr om leden.

Enligt det PM som stadsbyggnadsförvaltningen tagit fram nämns fördelen med att skapa ett sammanhängande fritids- och idrottsområde från 4H-gården vid Gräsdalen och söderut.

Tror du att det går enklare att komma fram här än vid Månsberget?

– Ja, det är helt klart min bedömning. Det finns nästan ingen skog att prata om, och inga andra större naturvärden som vi kan se på förhand heller. Men vi får utreda det hela så får vi se var vi landar.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonKarlstad

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.