Hoppa till huvudinnehållet

Uddeholms klimatneutrala stål ute hos kunderna: ”Positiva signaler”

Publicerad:
Ståljätten Uddeholm har förmått ställa om sin produktion och under en hel vecka tillverkat fossilfritt verktygsstål, vilket för närvarande finns ute hos kunder i hela världen.
Ståljätten Uddeholm har förmått ställa om sin produktion och under en hel vecka tillverkat fossilfritt verktygsstål, vilket för närvarande finns ute hos kunder i hela världen. Foto: Fredrik Karlsson

Uddeholm bedömer sig ha fått ett gott utfall av sin klimatneutrala vecka i december.

Nu är stålet ute för försäljning.

– Vi har flera kunder som gett oss väldigt positiva signaler, säger Robert Gustafsson, marknads- och kommunikationsansvarig på ståljätten.

Ett dygn under våren 2018, följt av en hel vecka i mitten av december.

Uddeholm har testat sin produktion i klimatneutrala former och vid det senaste testet märktes inga skillnader när man tillverkade verktygsstål energisatt med biogas istället för naturgas.

– Det var målsättningen, att inte märka någon skillnad var positivt och inga av våra system påverkades. Det fungerade lika bra som vanligt, säger Robert Gustafsson.

Efterfrågat hos kunderna

En vits med att ställa om produktionen en hel vecka är att hinna tillverka sina produkter för att kunna stämpla det som klimatneutralt.

En inte helt oväsentlig faktor hos flera av bolagets kunder, har det visat sig.

– Vi har gjort undersökningar tidigare där kunderna påtalat att det är viktigt, men nu kommer vi till det mer praktiska där vi verkligen har stålet och frågan är då om man fortfarande är intresserad av det. Och vi har flera kunder som gett oss väldigt positiva signaler. Vi är mitt inne i det steget nu, men för våra kunder som prioriterar att få ned sina utsläpp så är det här givetvis ett starkt argument.

Har ni dragit några fler slutsatser av testet?

– Det är lite tidigt att säga, vi väntar fortfarande in det här med att vi levererar ut det till kunderna. Sedan har vi ju vår ambition och strategi och vi vet vart vi är på väg, det är bara en diskussion om hur fort framåt vi ska gå. För det finns bara en väg framåt och den är vi redan inne på.

Artikeltaggar

BiogasHagforsIndustrierKoldioxidMiljöRobert GustafssonUddeholms AB

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.