Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Våld mot kvinnor är i fokus för varenda jäkla dag

Publicerad:
Mannen beskrev i sina hotbrev hur kvinnan skulle överfallas och våldtas på väg hem ifrån jobbet.
Mannen beskrev i sina hotbrev hur kvinnan skulle överfallas och våldtas på väg hem ifrån jobbet. Foto: Junge

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Värmlands Folkblad avrundar nu fokusveckan om mäns våld mot kvinnor. Tänk om det också kunde innebära att nyhetssidorna inte dominerades av samma ämne nästa vecka också. Men sån tur har vi inte.

VF skrev i fredags om hur en man hotat en kvinna med sexualiserat våld för att skrämma bort henne från ett jobb han själv ville ha.

Mannen som åtalas i Värmlands tingsrätt för två fall av olaga hot och ett fall av sexuellt ofredande mot kvinnan, skickade bland annat en ”använd” kondom till kvinnans hemadress och beskrivningar om hur han skulle våldta henne.

Poängen, om man nu vill vara generös och köpa att han hade en sån, menade mannen var att kvinnan på grund av hoten förhoppningsvis inte skulle vilja behålla den nya lärartjänst hon sökt och fått.

Då skulle han, som haft tjänsten som lärarvikarie tidigare, kanske få behålla den trots att han inte hade någon lärarlegitimation.

Det var helt enkelt enklare att i anonyma, äcklig brev till en kvinna försöka skrämma bort henne från en ny anställning under hot om förföljelse och våldtäkt, än det var att läsa in lärarbehörigheten.

Jo men…

Sen säger mannen i förhör att han så klart inte haft några planer att på riktigt skada kvinnan, att vätskan den där använda kondomen han skickat bara var tvål. Det var bara något han drog till med. Själv visste han inte ens hur kvinnan såg ut.

Man undrar ju lite över hur han skulle ha försökt göra sig av med konkurrensen från en manlig, behörig lärare om en sådan sökt och fått tjänsten i stället.

Ja, inte med våldtäktshot i alla fall. Det är ju för att dessa män vet vilken effekt sexualiserat våld har på både kvinnor och samhället, stigmat som följer med sexuell utsatthet.

Sexuellt våld och hot om sexuellt våld är ett ofta använt maktmedel.

Sa den kvinnliga politikern eller artisten något som riktigt, riktigt irriterar? Släng då ut en önskan om att hon ska våldtas! Kanske får det henne att tänka både en och två gånger innan hon tycker saker du inte gillar i offentligheten igen. Kanske blir du blockad från att följa henne på sociala medier, men då kan man alltid skrika nåt om känsliga ”snöflingor” som inte kan ta kritik.

Ryggdunkningar från andra nättroll lär du i alla fall få och att hota på nätet är fortfarande sällan förenat med negativa konsekvenser.

För lärarvikarien lär det däremot få konsekvenser. En bonus för samhället blir att mannens karriär inom skolan helt säkert är över.

Över lär även den politiska karriären för den socialdemokratiska lokalpolitikern i länet som efter flera månader i häkte precis åtalats för upprepade våldtäkter mot en kvinna han haft en relation till.

Förundersökningsprotokollet som släpptes i veckan beskriver så grova övergrepp att de inte kan berättas i detalj i en lokaltidning. Ändå får åklagaren pruta på åtalet till att omfatta ”bara” sju våldtäkter. Sexualiserat våld är notoriskt svårt att bevisa. Vi får hålla en tumme för att rättvisa skipas.

Och om det nu ”bara” var dessa fall som fått breda ut sig på nyhetssidorna denna vecka.

”66-årig man misstänks ha köpt sex av två 29-åriga kvinnor”, ”Vikarie på skola anklagades för sexuella trakasserier mot barn” och den där kondommannen är tre artiklar som publicerats i VF under bara en dag – en enda – om män som tagit sig en rätt som inte är deras.

Värmlands Folkblad avrundar nu fokusveckan om mäns våld mot kvinnor. I starka intervjuer har reportern Ida Myrin gett utsatta kvinnor chansen att berätta sin historia.

Men vi hade inte behövt en särskild fokusvecka för det. Hot, våld och sexualiserat våld mot kvinnor skulle uppenbarligen ha dominerat tidningssidorna ändå.

Varenda vecka är fokusvecka för våldet som män utsätter kvinnor för.

Artikeltaggar

Fokusvecka: Mäns våld mot kvinnorHotLedareOfredandeSexualbrottSexuella trakasserierVåld i nära relationerVärmlands län