Vargjakten: Området krymper men antalet består – ”Förstår inte hur de tänker”

Miljö
PUBLICERAD:
– Vi hade gjort en skrivelse där vi tyckte att det skulle bli en tilldelning på sex av tio vargar, för att skydda stammen. Det lyssnade Länsstyrelsen uppenbarligen inte på, säger Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundet.
Foto: Jenny Willman
Länsstyrelsen har beslutat att halvera jaktområdet för varg i Römskog.
– Det har jag inget jätteproblem med. Jag är däremot förvånad att den inte samtidigt tog beslut om ökad vargtilldelning, säger Gunnar Glöersen.

Han är jaktvårdskonsulent för Svenska Jägareförbundet i Värmland. Han menar att det halverade jaktområdet i Römskog är okej, eftersom de flesta vargarna ändå finns där.

Förstår inte Länsstyrelsen

– Jag förstår dock inte hur Länsstyrelsen tänker när de låter bli att öka tilldelningen från tre vargar. Frågan var ju ändå uppe på bordet. Den verkar ha ändrat inriktning med beståndet i Värmland, säger han.

Länsstyrelsen har beslutat att ändra området där det får jagas varg i Römskogsreviret. Enligt det nya beslutet halveras jaktområdet. Från och med fredag den här veckan omfattar det skogarna mellan Östervallskog i norr och Töcksfors och E18 i söder, med vattendragen Östen, Upperudsälven, Strömmesjön och Töck som gräns i öster och riksgränsen mot Norge i väster.

Enligt länsstyrelsen görs ändringen för att jaktområdet ska stämma bättre överens med revirets utbredning enligt den pågående inventeringen. En varg återstår fortsatt på licensen.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.