Replik: Vindkraft ger billigare el

Insändare
PUBLICERAD:
Vindkraft och vattenkraft fungerar utmärkt tillsammans, skriver Per-Inge Lidén (MP).
Foto: Johan Nilsson / TT
Signaturen LM skriver i ett svar till mig i VF den 19 januari att vindkraft är dyrt att producera, orsakar mer koldioxidutsläpp än kärnkraft, resulterar i ett kaotiskt elsystem och att det vore bättre att bygga ny modern kärnkraft. Den skulle enligt skribenten inte har risk för härdsmälta och kan förbruka mellanlagrat bränsle.

Spännande med samtal om energifrågor. Bra att vi kan tycka olika. Men jag håller inte med.

Det finns idag planer för havsbaserad vindkraft som mycket väl täcker upp framtida ökat elbehov i vårt land. Även på land finns möjlighet till utbyggnad – även om det måste ske på lämpliga platser där det finns acceptans för det och pengar från verken måste även kunna tillfalla bygden och kommunen.

Det är fullt möjligt att starta ny kärnkraft idag – men eftersom priset för att bygga vindkraft är en tredjedel av priset för att bygga kärnkraft är marknaden mer intresserad av vindkraften. Om koldioxidutsläppen från olja och kol är 100 på en skala ligger kärnkraft och vindkraft över sin livscykel relativt lika runt 0.2. Där är de rätt lika.

Vindkraft fungerar alldeles utmärkt tillsammans med vattenkraft och lagrad energi. Lite som en vacker slowfox tango för två. När det blåser och priset blir lågt producerar vi el och i framtiden även vätgas – och när det är vindstilla släpper vi på den vattenkraft vi kunnat spara under blåsiga dagar.

Att man skulle kunna skapa kärnkraft som aldrig råkar ut för olyckor ett rätt otroligt framtidsscenario. Enligt vad jag läser i tidningen Energi, maj 2021, menar dessutom professor Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH, att använt uran blir för dyrt att använda om man ska bygga mindre nya kraftverk. Han menar tvärtom att det krävs än mer höganrikat uran än i vanliga kärnkraftverk.

Kärnkraft är dessutom farlig ur ett krigs- och terrorperspektiv. I dagarna har några drönare flugit över våra kärnkraftverk. Kanske tillhörde de främmande makt. Jag vet inte. Hade de varit bestyckade hade de kunnat slå ut vårt elsystem i ett slag. Vi behöver decentraliserade och robusta elsystem.

Och till sist. Om vi ångrar oss kring produktionsanläggningar är det enkelt att plocka ner ett vindkraftverk. Ett kärnkraftverk tar 15 år av arbete och medför stora kostnader att destruera.

Per-Inge Lidén

Kandidat för Miljöpartiet till riksdagen 2022

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.